Go to Top

Letni dodatek za upokojence: koliko dobite?

Bliža se 31. julij, ko bo skupaj z julijskimi pokojninami izplačan tudi letni dodatek za slovenske upokojence. Veste, koliko ga boste prejeli?

Letni dodatek za upokojence – popularno: regres za upokojene – bo letos višji za 10 evrov. To smo poročali v enem od letos najbolj branih prispevkov na našem blogu. Tako kot že lani ga bodo prejeli vsi upokojenci, le v različnih zneskih. Tisti, ki prejemajo najnižje pokojnine, bodo prejeli najvišji letni dodatek za upokojence, in obratno: upokojenci z najvišjimi pokojninami so upravičeni do najnižjega zneska. Vendar očitno marsikateri upokojenec ne ve, koliko regresa naj pričakuje,

V zadnjem času se nam namreč oglašajo številni upokojenci, ki ne vedo, kakšen znesek regresa lahko pričakujejo. Mnogi namreč ne poznajo bruto zneska svoje pokojnine, to je znesek, od katerega se odšteje davek in upokojenci na svoje račune prejmejo ustrezno nižji znesek. Do oktobra 2011 so upokojenci vsak mesec prejeli pisni izpisek, na katerem sta bila navedena oba zneska. Zdaj pa mnogi poznajo samo višino zneska mesečnega nakazila. A pozor: to ni znesek, na podlagi katerega je izplačan letni dodatek za upokojence.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

letni dodatek za upokojenceKako lahko tudi upokojenci pridejo do dodatnega zaslužka, razkrijemo na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Dodatni zaslužek, ki ga upokojenci prejmejo z opravljanjem osebnega dopolnilnega dela, ne vpliva na višino njihove pokojnine.

Koliko je vaša bruto pokojnina?

Na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) smo naslovili vprašanje, kako lahko upokojenci izvedo višino svoje bruto pokojnine. “Obvestilo o nakazilu prejmejo uživalci tudi ob prvem nakazilu prejemka po izdani odločbi o priznani pravici do pokojninskega ali invalidskega prejemka skupaj z identifikacijsko številko in varnostno kodo PIN, ki uživalcem omogočata dostop do podatkov o nakazanih zneskih pokojnin in drugih prejemkov preko spleta ter integriranega telefonskega odzivnika,” so nam odgovorili.

Preko integriranega telefonskega odzivnika zavoda je storitev »Nakazila« dostopna na telefonski številki 01 4745 692. Po vzpostavitvi klica odzivnik uporabnika usmerja z zvočnimi sporočili. Za storitev »Nakazila« uporabnik izbere številko 4 ter vnese identifikacijsko številko in varnostno kodo PIN. Storitev omogoča dostop do informacije o zadnjem in predzadnjem nakazilu.

Storitev »Nakazila« je dostopna tudi preko spleta, saj je vključena v sistem elektronskih storitev eZPIZ, ki jih zavod svojim uporabnikom ponuja preko spletnega portala. Za uporabo storitev eZPIZ uporabniki zaradi varnosti potrebujejo kvalificirano digitalno potrdilo. Postopek registracije in uporabe storitve je opisan na portalu zavoda na strani Moj eZPIZ. Preko spletnega portala je omogočeno pregledovanje nakazil za pretekla obdobja.

Upokojence še obveščamo, da prejemanje varstvenega dodatka ne vpliva na višino letnega dodatka za upokojence.

Regres za upokojence 2018

Višina letnega dodatka oziroma regresa je torej odvisna od višine pokojnine oziroma nadomestila v mesecu izplačila letnega dodatka. Regres za upokojence 2018 bo znašal največ 410 evrov, najmanj pa 100 evrov.

Letni dodatek 2018

Višina pokojnineZnesek letnega dodatka
do 450,00 EUR410,00 EUR
od 450,01 EUR do 550,00 EUR270,00 EUR
od 550,01 EUR do 650,00 EUR210,00 EUR
od 650,01 EUR do 780,00 EUR160,00 EUR
nad 780,00 EUR100,00 EUR

Regres za upokojence 2018 bodo prejeli tudi uživalci nadomestil iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, in sicer:

Višina invalidskega nadomestilaZnesek letnega dodatka
do 650,00 EUR210,00 EUR
od 650,01 EUR do 780,00 EUR160,00 EUR
nad 780,00 EUR100,00 EUR

V znesek pokojnine, na podlagi katerega se obračuna regres, sodi seštevek zneska osebne in dela vdovske pokojnine oziroma seštevek zneskov družinske pokojnine po prvem in drugem roditelju. V znesek pokojnine se šteje tudi znesek pokojnine, prejete od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja.

Spomnimo: leto 2018 prinaša sprememb za vse zaposlene, ki se nameravajo letos upokojiti.

Če vas zanima, kdo vse je upravičen do regresa, preberite prispevek Regres – komu pripada?.

Kategorije Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja