Go to Top

Rok za ugovor na dohodnino se izteka

Če ste informativni izračun dohodnine 2017 prejeli v začetku aprila, imate le še tri dni časa, da Finančno upravo RS (Furs) opozorite na morebitne nepravilnosti. 30. aprila 2018 se namreč izteče rok za ugovor na dohodnino.

>>> Si želite dodatnega zaslužka? Razmišljate, da bi ustanovili svoje podjetje? Potem ste na pravem mestu! Vse potrebne informacije lahko dobite na dveh brezplačnih izobraževanjih: Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo in Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Rok za ugovor na dohodnino se izteče 30. aprila

Zavezanci, ki ste konec marca oziroma v začetku aprila na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, imate še nekaj dni časa, da vložite ugovor. V katerem primeru morate to storiti?

  • Če ugotovite, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi.
  • Če ugotovite, da je vaša davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena.

rok za ugovor na dohodnino

Če ugovora v omenjenih primerih ne boste poslali, storite davčni prekršek, opozarjajo na Fursu. Za tovrsten prekršek je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Rok za ugovor na dohodnino se izteče v ponedeljek, 30. aprila 2018.

Če izračuna še niste prejeli, ga boste najverjetneje ob koncu maja, torej omenjeni rok za ugovor za vas ne velja.

Kako vložite ugovor?

Ugovor lahko vložite elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z uporabniškim imenom in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Če se boste odločili, da boste ugovor oddali v papirnati obliki, obrazec lahko natisnete s Fursove spletne strani ali pa ga prejmete na enem izmed finančnih uradov. Ugovor vložite na naslov, ki je naveden v vašem informativnem izračunu dohodnine (v pouku o pravnem sredstvu). Na podlagi ugovora vam bo Furs izdal dohodninsko odločbo. Ne pozabite, da v ugovoru lahko uveljavljate olajšavo za vzdrževane družinske člane (če je še niste) in odbitek davka, plačanega v tujini.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Izračun dohodnine 2017 – olajšava za otroke

>>> Že poznate prednosti in slabosti samozaposlitve? Registracija s. p. se na VEM toči DATA ob pomoči izkušenih podjetniških strokovnjakov opravi povsem preprosto. 

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Če boste ugovarjali, kdaj lahko pričakujete novo odločbo?

Na Fursu so nam povedali, da bodo prve odločbe, izdane na podlagi ugovorov, zavezancem poslali v začetku avgusta. Ob tem so sicer opozorili, da je zakonsko določen skrajni rok za izdajo odločb 31. oktober.

Povedali so nam tudi, da pri vlaganju ugovorov ne beležijo nobenih težav. Sistem namreč že od leta 2008 deluje nespremenjeno in so z njim zadovoljni.

Kaj pa, če ne boste ugovarjali?

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Če pa menite, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, ki ste ga prejeli, vam ni treba storiti ničesar. Izračun bo namreč po 30. aprilu (rok za ugovor na dohodnino) samodejno postal odločba.

Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 30. maj 2018, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR 28. maja 2018.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja