Go to Top

Ukinitev nadomestil za plačila s kartico

Tudi v Sloveniji se je 13. januarja 2018 izteklo prehodno obdobje po katerem prodajalci ne bodo več smeli obračunavati potrošnikom nadomestil za plačilo s kreditno ali debetno kartico. Ukinitev nadomestil za plačila s kartico je prinesla Direktiva EU Evropskega parlamenta in Sveta o plačilnih storitvah na notranjem trgu (PSD2). Uredba velja v celotni EU.

->>Potrebujete pomoč pri navigaciji čez zakonodajne zahteve ob začetku poslovanja? Pridružite se nam na seminarju Abeceda poslovanja!

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Ukinitev nadomestil tako za kreditne kot debetne kartice

S plačili, ki jih zapovedana ukinitev nadomestil za plačila s kreditno ali debetno kartico, ureja, so se potrošniki srečali predvsem pri plačilu preko spleta. Predvsem je šlo za nadomestila za plačilo s kreditno kartico nakupa poceni letalskih kart, vstopic in podobnega, pri nas pa tudi na upravnih enotah.

ukinitev nadomestil

Prodaja preko spleta je sicer po vsej Evropi vedno bolj razširjena, vedno več potrošnikov pa nakupuje preko spleta tudi pri nas. Sem sodi tudi prodaja preko družbenih omrežij. Ob prodaji preko spleta ne smete pozabiti na ureditev splošnih pogojev.

V Veliki Britaniji so že napovedali, da bodo šli takoj še korak dlje in zahtevali ukinitev nadomestil pri plačilih tudi za t. i. tristranske sheme kot so American Express in Pay Pal. Uredba sicer tega ne zapoveduje takoj, ampak čez tri leta. Sicer pa uredba ne zapoveduje ukinitve nadomesti za dvige denarja na bankomatih ali na okencu ponudnika.

Uredba tudi za večjo varnost

Ukinitev nadomestil za plačila s kartico pa ni ednino, kar ureja uredba. Po novem se bo odgovornost potrošnika za zlorabe kreditne kartice znižala iz 150 na 50 evrov. S sistemom potrjevanja bo potrošnik tudi potrdil obstoj sredstev na kartici, ki zadoščajo za plačilo konkretnega zneska pri ponudniku.

Ob ustanovitvi podjetja morate znižati stroške poslovanja. Eden izmed načinov je vodenje svojega knjigovodstva.

Zaradi nove uredbe naj bi bilo plačevanje s karticami tudi bolj varno. Vsi ponudniki plačil s kreditnimi karticami bodo morali dokazati, da izpolnjujejo varnostne pogoje. Vsi se bodo morali tudi držati močnega načina preverjanja (ang. Strong Consumer Authentication) in s tem varovati potrošnika pred zlorabami.

->>Potrebujete pomoč pri vzpostavitvi svojega poslovanja? Pomagamo vam lahko v našem računovodstvu in pravni službi! Pokličite nas na 01 6001 530 ali nam pišite na data@data.si.

Kljub vsemu bo potrebno v Sloveniji na dokončno uveljavitev in uporabo uredbe še počakati. Zakon, ki bo uredbo prenesel v slovensko zakonodajo, morajo še potrditi poslanci v Državnem zboru.

Komentarjev (2)

  • Klemen Ban 16. Januarja 2018 - 8:44 Odgovori

    Velja to tudi na Pošti Slovenije?

    • Manca Borko Grimšič 16. Januarja 2018 - 15:38 Odgovori

      Pozdravljeni, najbolje bo, da ta podatek preverite pri njih. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja