Go to Top

Prodaja božičnih dreves – vir zaslužka letošnje zime

Druga polovica decembra je sezona za prodajalce naravnih božičnih dreves. Čeprav je morda lažje postaviti plastično drevo, pri katerem ni težav z odpadanjem iglic, mnogim prav vonj iglic pričara pravo praznično vzdušje. Ti se zato odpravijo na tržnico, v trgovine ali drevesnice kupiti jelko, smreko ali katero drugo drevo, ki med božično-novoletnimi prazniki krasi njihov dom. Kako pa mora biti prodaja božičnih dreves ustrezno urejena?

Gojenje in prodaja božičnih dreves

Pridobivanje božičnih drevesc zajema negovanje in posek obstoječih gozdnih dreves, namenjenih za okras ali praznovanje. Božična drevesca v svojih gozdovih lahko gojijo in sekajo le lastniki gozdov na podlagi odločbe v upravnem postopku, ki jo izda Zavod za gozdove Slovenije. V odločbi so določene usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih drevesc.

Pred posekom se mora lastnik gozda zglasiti pri svojem revirnem gozdarju Zavoda za gozdove in pridobiti plombo za označitev dreves. Plombe je treba namestiti, preden se drevesca poseka in odpelje iz gozda.

Lastniku gozda, ki prodaja božična drevesa iz lastnega gozda, se pred začetkom opravljanja dejavnosti ni potrebno registrirati, niti podati prijave pristojni gozdarski inšpekciji.

Če pa prodajo božičnih drevesc izvaja kdo drug, se mora za opravljanje dejavnosti ustrezno registrirati. Postopek za to je preprost, brezplačno pa ga lahko opravite na VEM točki Data. Pri izbiri, ali je bolje, da se odločite za ustanovitev s.p. ali za ustanovitev d.o.o., vam svetujemo na brezplačnem skupinskem svetovanju.

Če pa ste polno zaposleni drugje in bo prodaja božičnih dreves le vaša dodatna dejavnost, boste izbrali popoldanski s.p..

 

Katero dejavnost registrirati?

Ne glede na to, za katero od nevednih poslovnih oblik podjetij se boste odločili, boste iz Standardne klasifikacije dejavnosti morali izbrati dejavnosti, ki jih boste opravljali.

  • 01.290 Gojenje drugih trajnih nasadov (sem spada tudi gojenje božičnih dreves)
  • 47.761 Trgovina na drobno v cvetličarnah
  • 46.220 Trgovina na debelo s cvetjem in rastlinami

Prodaja božičnih dreves pa lahko dobro dopolni vašo obstoječo dejavnost. Morda že imate registrirano cvetličarno in bi strankam v decembru ponudili tudi naravna božična drevesca. Prodaja božičnih dreves pa utegne biti tudi dobra priložnost za lastnike kmetij, ki imajo ponavadi v lasti gozdne površine. Več informacij o dopolnilni dejavnosti na kmetiji dobite v prispevku Dopolnilna dejavnost na kmetiji – priložnost za dodaten zaslužek.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja