Go to Top

Povprečni zaslužek Slovencev

Povprečni zaslužek Slovencev oziroma povprečna plača, je bila v bruto znesku oktobra 2017 višja od povprečne plače v septembru za 1,1 odstotka. Oktobra 2017 je povprečna plača v Sloveniji v bruto znesku znašala 1.621,46 evra, v neto znesku pa 1.056,47 evra. Realno je bila povprečna plača v oktobru višja za en odstotek.

->>Vas zanima, kaj bi nekaj deset evrov višja bruto plača pomenila za vas? Uporabite naš kalkulator za izračun plače!

Informativni izračun plače

->>Bi radi izboljšali svoje prihodke? Razmislite, ali se morda ukvarjate s kakšnim hobijem, ki bi ga lahko razvili v posel

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Prijava na izobraževanje

Povprečni zaslužek Slovencev je bil v oktobru višji v zasebnem sektorju, v javnem pa je bil približno enak kot v mesecu prej, navaja Statistični urad RS. V zasebnem sektorju je bila povprečna plača v bruto znesku višja za 1,5 odstotka.

Kje se višji povprečni zaslužek najbolj pozna?

Glede na plačo v prejšnjem mesecu, se je povprečna neto plača za oktober 2017 najbolj zvišala v predelovalnih dejavnostih ter v dejavnostih oskrbe z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki ter saniranje okolja. V primerjavi s povprečno plačo v oktobru 2016 pa se je najbolj izboljšal povprečni zaslužek Slovencev zaposlenih v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo (6,1 %).

povprečni zaslužek

Ob tem je bilo najopaznejše zvišanje povprečne neto plače v podravski statistični regiji – za 2,2 odstotka. Povprečna neto plača je bila sicer najvišja v osrednjeslovenski statistični regiji (1.140,26 evra), najnižja pa v primorsko-notranjski statistični regiji (950,73 evra).

V lanskem letu je bila sicer neto povprečna plače večine zaposlenih pod povprečjem; skoraj dve tretjini zaposlenih (62,7 odstotka) sta imelo povprečno neto plačo nižjo od 1.092 evrov, kolikor je po podatkih Statističnega urada RS znašala povprečna mesečna neto plača. Najbolje pa so bili plačani zaposleni z višje- in visokošolsko izobrazbo!

Višji zaslužek z ustanovitvijo lastnega podjetja!

Najbolj neposreden vpliv na svoj zaslužek imate zagotovo z ustanovitvijo svojega podjetja. V podjetju Data vam pomagamo tako s svetovanjem, brezplačno ustanovitvijo podjetja ali registracijo samostojne dejavnosti na naši VEM točki kot z računovodstvo.

->>Če razmišljate o odprtju podjetja, je lahko prvi korak udeležba na našem brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja