Go to Top

Hitro rastoča podjetja zaposlovala več kot petino vseh delavcev

V obdobju med letoma 2012 in 2016 so hitro rastoča podjetja predstavljala skoraj 5 odstotkov vseh gospodarskih subjektov, kar je največ do sedaj. Podatki Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) so pokazali, da so zaposlovala več kot petino vseh delavcev v državi (117.407) in dosegla 20,8 milijard evrov čistih prihodkov od prodaje.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kakšen je postopek registracije podjetja?

Več informacij

Če bi tudi vi odprli svoje podjetje, obiščite VEM točko Data. Na njej je ustanovitev s.p. ali ustanovitev d.o.o. povsem enostavna in brezplačna. Na voljo vam bo tudi računovodski servis, za morebitna vprašanja pa podjetniški in pravni strokovnjaki.

Prijava na izobraževanje

6.150 hitro rastočih podjetij

hitro rastoča podjetjaAjpes je pregled hitro rastočih podjetij pripravil iz javno objavljenih letnih poročil gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov posameznikov, v skladu z metodologijo gospodarskega ministrstva. V analizo je bilo vključenih 124.490 podjetij, ob upoštevanju vseh kriterijev pa je bilo hitro rastočih 6.150.

To pomeni, da so hitro rastoča podjetja predstavljala skoraj 5 odstotkov vseh gospodarskih subjektov. Oziroma, da je hitro rastočih podjetij natanko 745 več kot v preteklem opazovalnem obdobju (2011-2015). Največ hitro rastočih podjetij je v Osrednjeslovenski regiji (2.150 podjetij oziroma 35 odstotkov), sledi pa ji Podravska regija z 759 oziroma 12,3 odstotka podjetij.

V obdobju 2012-2016 je bilo v Sloveniji 6.150 hitro rastočih podjetij. #podjetništvo

Klikni in deli

Največ tovrstnih podjetij je leta 2016 delovalo v predelovalni dejavnosti. V tej dejavnosti so hitro rastoča podjetja zaposlovala skoraj polovico vseh delavcev (47 odstotkov) in ustvarila skoraj 9 milijard evrov prihodkov od prodaje.

Kako so se hitro rastoča podjetja spremenila v primerjavi z letom 2011?

Primerjalna analiza podatkov med obdobjema 2007-2011 in 2012-2016 je pokazala zanimive rezultate. V tem šestletnem obdobju so hitro rastoča podjetja ustvarila 38.672 novih delovnih mest in povečala prodajo za 2,5 milijarde evrov.

Kot pojasnjujejo na Ajpesu, so gonilna sila rasti in zaposlovanja mala in srednja podjetja, ki tvorijo skoraj 70 odstotkov vseh hitro rastočih podjetij, njihov delež pa se je v obravnavanem obdobju povečal za 23 odstotkov.

Hitro rastoča podjetja ter inovativna mala in srednje velika podjetja se spodbuja tudi s številnimi sredstvi, pridobljenimi na razpisih. Vse aktualne razpise najdete tudi na naši spletni strani, medtem ko informacije o pridobivanju sredstev dobite na izobraževanju o poslovnem načrtu in evropskih sredstvih.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja