Go to Top

Vrednotnica – kdo jo lahko kupi?

Možnost za dodaten zaslužek, tako za zaposlene, brezposelne kot tudi za študente in upokojence, je osebno dopolnilno delo (ODD). Pogoj za njegovo legalno opravljanje pa je vnaprej pridobljena vrednotnica. Kdo jo mora kupiti in kdaj?

Po podatkih Ministrstva za delo je sredi oktobra imelo ODD priglašeno 7.110 posameznikov. Na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo vam bodo izkušeni podjetniški strokovnjaki svetovali, v katerih primerih se vam bolj splača delati preko ODD oziroma kdaj se je smiselno odločiti za ustanovitev s.p. oziroma popoldanskega s.p..

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Skoraj vsak hobi vam lahko prinese kakšen dodaten evro!

Več informacij

ODD je treba priglasiti, vrednotnica se lahko kupi kasneje

Opravljanje ODD mora posameznik ustrezno priglasiti Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Vrednotnica se lahko kupi takoj ob priglasitvi, najkasneje pa pred začetkom opravljanja dela.

V prvo skupino (A) Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno in Pravilnik o osebnem dopolnilnem delu uvrščata dela, za katera mora nakup vrednotnice opraviti naročnik storitve. V drugi skupini (B) pa se nahajajo dela, za katera mora nakup vrednotnice opraviti izvajalec storitve.

Vrednotnica velja za koledarski mesec za posameznega izvajalca ODD. Če je plačana sredi meseca, velja od dneva pridobitve do konca aktualnega koledarskega meseca. Ena vrednotnica, ki jo kupi naročnik za posameznega izvajalca ODD, velja ne glede na število opravljenih del, ne glede na obseg dela in ne glede na znesek plačila za opravljeno delo, so nam pojasnili na Ministrstvu za delo.

V primeru, ko posameznik večkrat na mesec npr. čisti pri istem naročniku, torej naročnik kupi eno vrednotnico. Če pa posameznik večkrat na mesec npr. lektorira pri različnih naročnikih, mora vsak naročnik zanj kupiti vrednotnico.

Vrednotnica od 1. maja 2017 dalje znaša 9,23 evra. Kako pa je v tem primeru s pokojninsko dobo?

Kaj pa, če naročnik ne more kupiti vrednotnice?

vrednotnicaV primeru, ko posameznik prek ODD opravlja dela, ki sodijo v sklop A, mora vrednotnico kupiti naročnik storitve. Sem denimo sodi občasna pomoč v gospodinjstvu, čiščenje, občasno varstvo otrok, pomoč starejšim, občasne inštitucije, občasno prevajanje oziroma lektoriranje.

Kaj pa se zgodi v primeru, ko naročnik storitve, zaradi kakršnih koli razlogov, vrednotnice ne more kupiti? Za nakup lahko pooblasti izvajalca storitve. Kot so nam pojasnili na Ministrstvu za delo, pooblastilo oziroma upravičenost za zastopanje v civilnopravnih razmerjih ne ureja delovnopravna zakonodaja, ampak splošna pravila obligacijskega prava.

Za pooblastilo ni predpisana posebna oblika, niti ga ni treba overjati pri notarju. Pooblastilo vam lahko sestavijo tudi naši pravniki! Če potrebujete pomoč oziroma imate kakšna vprašanja, vam nudimo pravno svetovanje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja