Go to Top

Spremembe glede obdavčitve donirane hrane

V javni razpravi je spremenjen Pravilnik o izvajanju Zakona o DDV. Pripravili so ga na finančnem ministrstvu, z namenom urediti obdavčitev donirane hrane. To predvideva novela Zakona o kmetijstvu. Donirana hrana bo deležna davčno ugodnejše obravnave, rešitev pa bo administrativno prijazna, obljubljajo na ministrstvu.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Bi ustanovili podjetje? Kako poteka postopek, vam brezplačno razlagamo na Dati.

Več informacij

Z novimi pravili vlada želi prispevati k zmanjšanju količin odpadne hrane in izgube hrane vzdolž celotne prehranske verige. Donator hrane, ki bo izpolnjeval pogoje, bo namreč oproščen davka na dodano vrednost (DDV).

Nova pravila glede obdavčitve donirane hrane

donirane hranePredlog prinaša možnost prilagoditve davčne osnove (lastne cene) za donirano hrano, in sicer tako, da se bo njena vrednost štela za enako nič. To pomeni bistveno administrativno in finančno razbremenitev za zavezance, ki bodo ohranili pravico do odbitka DDV od nabav donirane hrane. Za donirano hrano pa davka ne bodo obračunali, so sporočili s finančnega ministrstva.

Hkrati je predvidena tudi omejitev vrednosti donirane hrane, za katero bo veljala ugodnejša davčna obravnava. In sicer do višine enega odstotka prihodkov za preteklo poslovno leto. Pri novoustanovljenih podjetjih pa do enega odstotka pričakovanih prihodkov v tekočem poslovnem letu.

Bi tudi vi na novo ustanovili podjetje? Registracija podjetja je brezplačna ne VEM točki Data. Brezplačno pa vam nudimo tudi vse potrebne informacije za začetek poslovanja. Prijavite se na izobraževanji Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja in Podjetnik sem – kaj pa zdaj?. Morda pa vas zanima tudi, s čim se najpogosteje ukvarjajo slovenski podjetniki.

Prijava na izobraževanje

Pravilnik o izvajanju Zakona o DDV prinaša tudi spremembe pri pavšalnem nadomestilu

Predlog pravilnika o izvajanju Zakona o DDV prinaša tudi poenostavitev pavšalne ureditve za kmete. Spremembe se nanašajo na veljavnost dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila. Ta bi po novem veljal do preklica davčnega organa in ne več do izteka koledarskega leta.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja