Go to Top

FURS bo nadzoroval javne prireditve

Iz Finančne uprave RS so sporočili, da bodo poostreno nadzorovali javne prireditve. Sem sodijo predvsem koncerti, sejmi, festivali, veselice, tabori in druge vrste srečanj.

izobraževanje

Naučite se voditi sovje knjigovodstvo!

Več informacij

Kot je to že več let v navadi, FURS v poletnih mesecih nadzoruje predvsem javne prireditve. Ugotavljajo namreč, da se na tovrstnih dogodkih pogosto dogajajo kršitve dela in zaposlovanja na črno in kršitve izdajanja in davčnega potrjevanja računov.

Prijava na izobraževanje

javne prireditve

Poostreni nadzori bodo usmerjeni predvsem v tovrstne nepravilnosti, hkrati pa se bo preverjalo tudi spoštovanje drugih predpisov, so pojasnili na FURS. V okviru nadzora javne prireditve lahko uradne osebe FURS-a z odločbo prepovejo opravljanje dejavnosti in hkrati zapečatijo poslovne prostore. Seveda v primeru, da ugotovijo hujše kršitve zakona ali drugega predpisa.

Javne prireditve: Želite prodajati hrano?

Kako ustrezno urediti prodajo hrane na ulici v okviru javne prireditve, pišem v prispevku Želite prodajati hrano na ulici? Registrirati morate začasni gostinski obrat!. Pogoj je ustanovitev podjetja in registracija ustrezne dejavnosti, kar lahko opravite tudi na VEM točki Data. Če bi torej želeli javne prireditev popestriti z vašo hrano in pijačo, morate registrirati začasni gostinski obrat. Gre za obrat, kjer podjetnik pripravlja in prodaja hitro pripravljene jedi na stojnicah, v kioskih in v drugih podobnih začasnih objektih praviloma brez gostinskih sedežev.

Na javnih prireditvah pa lahko tudi prodajate svoje izdelke na stojnicah. Prodajo na stojnicah pogosto, poleg FURS-a, nadzoruje tudi Tržni inšpektorat. Oseba, ki na stojnici prodaja, mora biti ustrezno statusno organizirana, pri tem pa mora izpolnjevati tudi pogoje, kot jih določa Zakon o trgovini (ZT-1). Več pa v prispevkih:

Posebna pravila pa veljajo za društva, torej tudi gasilska, ki v poletnih mesecih pogosto organizirajo veselice. Društva in nepridobitne organizacije, ki niso davčni zavezanci, niso več zavezana k izdaji računov za dobave blaga in storitev, če vrednost obdavčljivih (obdavčenih in oproščenih) dobav v tekočem koledarskem letu ne bo presegla (oziroma verjetno ne bo presegla) 5.000 evrov in če so te dobave opravljene končnim potrošnikom. Vse podrobnosti si lahko preberete v prispevku Gasilska društva in šolski bazarji davčnih blagajn ne bodo več potrebovala. Poleg tega pa društvom priporočamo tudi delavnico Enostavno knjigovodstvo, saj se v določenih primerih lahko odločijo za poenostavljeno knjigovodstvo.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja