Go to Top

Gospodarske družbe v 2016 povečale dobiček

Slovenske gospodarske družbe so lani ustvarile nekaj manj kot 3,2 milijarde evrov neto čistega dobička, kažejo poslovni rezultati za leto 2016, ki jih je objavila Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Zakaj je dobro postati sam svoj šef?

Več informacij

Ajpesu je svoje poslovne rezultate za preteklo leto posredovalo 65.603 gospodarskih družb. Med njimi je bilo 94 odstotkov mikro podjetij, štiri odstotke majhnih, 1,3 odstotka srednjih in 0,7 odstotka velikih podjetij.

Gospodarske družbe in podjetniki povečali število zaposlenih

Družbe in podjetniki, ki so predložili letna poročila, so povečali število zaposlenih, prihodke, tudi na tujem trgu, neto dodano vrednost in neto čisti dobiček. V letu 2016 so gospodarske družbe poslovanje financirale v večji meri z lastnimi viri sredstev kot v predhodnem letu.

Število zaposlenih v slovenskih podjetjih je zraslo na skoraj 460.000. Povprečna mesečna plača na zaposlenega v družbah pa je znašala 1.536 evrov. V primerjavi z letom 2015 je bila realno višja za 1,7 odstotka.

Prijava na izobraževanje

Neto čisti dobiček gospodarskih družb večji za 1,3 milijarde evrov

gospodarske družbeGospodarske družbe, zajete v raziskavo, so lani prihodke povečale za 3,528 milijarde evrov, odhodke pa za 2,189 milijarde evrov. Čistega dobička so gospodarske družbe ustvarile za 4,302 milijarde evrov (leta 2015 3,791 milijarde evrov), čiste izgube pa za 1,115 milijarde evrov (leta 2015 1,913 milijarde evrov).

Neto čisti dobiček se je torej povečal za 1,309 milijarde evrov na okoli 3,2 milijarde evrov. V primerjavi z letom 2015 to predstavlja 69,7-odstotno rast.

Med samostojnimi podjetniki jih je 58.455 lani ustvarilo skupno 4,745 milijarde evrov prihodkov, neto podjetnikov dohodek pa je znašal 357,8 milijona evrov.

Najbolj so k rasti slovenskega gospodarstva prispevala mikro in srednja podjetja, čeprav paradni konj ostajajo velike družbe, med njimi predvsem izvozniki, je za STA povedal vodja sektorja za statistiko in informiranje pri Ajpes Marjan Širaj.

Prijava na izobraževanje

Največ prihodkov so lani ustvarile gospodarske družbe iz dejavnosti trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil, ki jim sledita predelovalna dejavnost ter dejavnost oskrbe z električno energijo, plinom in paro.

Ajpes je sicer doslej objavil skoraj 126.000 letnih poročil za leto 2016, kar pomeni, da je poročila predložilo 96,4 odstotka vseh zavezancev. Za približno 5900 subjektov, ki tega niso storili, pa vodijo postopke o prekrških.

Več informacij o tem, kako so lani poslovale gospodarske družbe, je na voljo na spletni strani Ajpesa.

Prijava na izobraževanje

Na Dati podjetnikom ponujamo veliko možnosti za pridobivanje ustreznega znanja in informacij. Zato ne spreglejte ponudbe naših izobraževanj, delavnic in svetovanj.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja