Go to Top

Koliko kave pa vi spijete na delovnem mestu?

Koliko kave pa vi spijete na delovnem mestu? Veste, kakšni so njeni učinki in koliko skodelic kave je tista optimalna količina, ki zvišuje produktivnost? Kava je napitek iz prevretih zmletih zrn rastline kavovca. Predstavlja užitek in za nekatere pravi obred, za kakšnega izmed vas pa morda tudi idejo za poslovno priložnost!

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Usposabljanje in test s področja varstva in zdravja pri delu je obvezno za vse delodajalce, ne glede na velikost, število zaposlenih, dejavnost, obliko podjetja.

Več informacij

Miti in resnice o kavi

Področje hrane in pijač, ki jih uživamo, ureja, raziskuje in opredeljuje Evropske agencije za varnost hrane (EFSA). In kje je po njihovem mnenju meja varnega uživanja kave? Mnogi bi si na tem mestu mislili, ah, zakaj bi pa meni kdo govoril, koliko kave naj spijem – spil bom toliko, kolikor mi bo pasalo.

Prijava na izobraževanje

Na temo kave so bile narejene številne raziskave, da naj bi uživalci zaradi pitja imeli nižje tveganje za številne bolezni, celo to, da zmanjšuje možnosti za srčno kap. Obstajajo pa tudi raziskave, v katerih strokovnjaki trdijo, da oseba, ki spije več kot 400 miligramov kofeina na dan (v eni kratki kavi ga je okoli 90), s tem že negativno vplivajo na srce in ožilje.

Koliko kaveKava kot poslovna priložnost

Koliko kave na dan je zdravih, dovoljenih oziroma koliko kave vam “paše”, presodite sami. Z vidika podjetništva pa je kava lahko tudi odlična poslovna priložnost! Ste kdaj razmišljali o tem, da bi ta dišeči napitek prodajali drugim? Morda pa si želite ob redni službi poskusiti nekaj več – lahko odprete na primer popoldanski s. p., vašo dopolnilno dejavnost, in zajadrate na valovih podjetništva! Morda pa vas zanimajo pogoji za odprtje registracijo s. p.?

Prijava na izobraževanje

Preden se lotite kakšne od dejavnosti, torej lastnega posla, boste morali registrirati dejavnost, kot sta s. p. ali d. o. o. To hitro, enostavno in brezplačno lahko storite tudi na VEM točki DATA!

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Kavarna je gostinski obrat, ki pripravlja in prodaja sveže slaščice in pijače ter enostavne tople in hladne napitke, praviloma s kavarniškim načinom strežbe (strežba na tasi). Če jo želite imeti, boste morali registrirati dejavnost, ki se v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) uvršča pod gostinstvo s šifro 56.103 (Slaščičarna in kavarna). Več smo pisali v Kako imeti svojo kavarno? Preverite, kakšni so pogoji!

Pisali smo tudi že o tem, kakšni so pogoji za opravljanje slaščičarske dejavnosti.

Zadnje čase pa je precej popularna tudi prodaja kave na ulici oziroma na stojnici.

Prijava na izobraževanje

Lahko pa imate tudi trgovino na debelo s kavo, čaji in podobno. Trgovska dejavnost obsega nakupovanje blaga za nadaljnjo prodajo ne glede na to, ali je blago prodano v nespremenjenem ali spremenjenem (obdelava, predelava in dodelava) stanju. Trgovina na debelo je nakupovanje blaga in njegova nadaljnja prodaja trgovcem in drugim samostojnim podjetnikom posameznikom, pravnim osebam in drugim posameznikom, ki ga kupujejo za opravljanje svoje poklicne ali pridobitne dejavnosti.

Praženje kave? Seveda! V tem primeru bo potrebna registracija dejavnost Predelava čaja in kave (10.830). Sem sodi

  • dekofeinizacija in praženje kave;
  • proizvodnja kavnih izdelkov:
    • mlete kave;
    • instantne kave;
    • kavnega ekstrakta in kavnega koncentrata;
  • proizvodnja kavnih nadomestkov;
  • proizvodnja čajnih mešanic;
  • pakiranje čaja, tudi pakiranje v čajne vrečke;
  • proizvodnja zeliščnih čajev (iz mete, kamilic, lipovega cvetja itd.)

Ste vedeli? V primeru poškodbe na delovnem mestu je lahko neopravljeno usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu osnova za izstavitev regresnega zahtevka za povračilo stroškov zdravljenja poškodovanega delavca.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja