Go to Top

Rok za predložitev obračuna pavšalnega nadomestila je 31. januar

Rok za predložitev obračuna pavšalnega nadomestila je vse bližje. Davčni zavezanci, ki ste imeli v letu 2016 pravico do uveljavljanja pavšalnega nadomestila, morate najkasneje do 31. januarja 2017 sestaviti obračun pavšalnega nadomestila in predložiti v elektronski obliki prek sistema eDavki.

izobraževanje

Zaključna bilanca za leto 2023

Svoje knjigovodstvo vodite sami? Veste, kakšna obveza vas čaka do marca?

Več informacij

Obračune pavšalnega nadomestila za leto 2016 so dolžni predložiti vsi davčni zavezanci, ki so imeli v letu 2016 pravico do uveljavljanja pavšalnega nadomestila, ne glede na čas veljavnosti dovoljenja (torej tudi davčni zavezanci, ki so imeli dovoljenje le del leta 2016), sporočajo s Finančne uprave RS (Furs).

Prijava na delavnico

predložitev obračuna pavšalnega nadomestilaKako ravnati, če se je dovoljenje med letom preneslo na drugo osebo?

Če se je dovoljenje med letom preneslo na drugega predstavnika kmečkega gospodinjstva, mora obračun DDV-OPN predložiti tisti, na katerega se je preneslo dovoljenje, in sicer za celotno obdobje veljavnosti dovoljenja.

Kako ravnati, če v 2016 niste opravili nobene dobave?

Obračun pavšalnega nadomestila so dolžni predložiti tudi imetniki dovoljenj, ki v letu 2016 niso opravili nobene dobave na podlagi veljavnega dovoljenja. V tem primeru se na predloženem obrazcu DDV-OPN izpolni le podatke o imetniku dovoljenja, številki dovoljenja, imenu in priimku ter telefonski številki kontaktne osebe, kraju in datumu izdaje obrazca in podpis, poudarjajo v dokumentu.

Potrebujete računovodsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Prijava na delavnico

Podaljšanje dovoljenj po uradni dolžnosti

Podaljšanje pavšalnih nadomestil za novo leto se osebam, ki ustrezajo pogojem, naredi po uradni dolžnosti davčnega organa. Tako je davčni organ do konca decembra moral podaljšati uveljavljanje pavšalnega nadomestila za leto 2017 ter o tem zavezance obvestiti, tiste zavezance, ki pa jim dovoljenja niso podaljšali, pa o tem prav tako obvestiti ter navesti razlog za takšno odločitev. Več: Podaljšanje dovoljenj za uveljavljanje pavšalnega nadomestila za leto 2017 po uradni dolžnosti

“Furs je po uradni dolžnosti podaljšal dovoljenja za uveljavljenje pavšalnega nadomestila 28.479 upravičencem, medtem ko je 1.710 upravičencem do pavšalnega nadomestila v letu 2016 posredoval obvestilo o nepodaljšanju dovoljenja za leto 2017 po uradni dolžnosti,” so povedali za naš portal na finančni upravi.

Podali so tudi razloge za nepodaljšanje dovoljenja po uradni dolžnosti:

  • Člani kmečkega gospodinjstva niso presegali 200 evrov skupnega katastrskega dohodka za leto pred letom, za katero se uveljavlja dovoljenje,
  • člani kmečkega gospodinjstva nimajo v uporabi zadostne površine zemljišč,
  • imetnik dovoljenja za predhodno leto (za leto 2015) ni predložil obračuna pavšalnega nadomestila v elektronski obliki prek sistema eDavki,
  •  kmečko gospodinjstvo je pričelo s 1. januarjem leta, za katero se podaljšuje dovoljenje, davčno osnovo od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti ugotavljati na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov ali na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov.

Če obračuna ne boste poslali v roku, vam grozi do 1.200 evrov globe

Zavezanci – imetniki, ki dovoljenja za pavšalno nadomestilo v letu 2016, ki ne bodo sestavili in predložili obračuna pavšalnega nadomestila v predpisanem roku oziroma v obračunu ne bodo izkazali predpisanih podatkov, so lahko kaznovani za prekršek z globo od 200 do 1.200 evrov, še pišejo.

Prijava na delavnico

Komentarjev (2)

  • mato mato 1. Februarja 2018 - 8:54 Odgovori

    ali lahko še vedno oddaš v papirnati obliki?
    hvala

    • Manca Borko Grimšič 2. Februarja 2018 - 11:25 Odgovori

      Pozdravljeni, obvestilo je bilo, da je potrebno oddati preko e-Davkov, lahko pa preverite na Finančni upravi RS, ali je še vedno mogoče oddati tudi v papirnati obliki. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja