Go to Top

Vam diši bencin? Preverite, kako je regulirana trgovina z rezervnimi avtodeli!

Vam diši bencin? Preverite, kako je regulirana trgovina z rezervnimi avtodeli! - Data d.o.o.

 

Trgovina z rezervnimi avtodeli in ostalo opremo za motorna vozila se glede na načine poslovanja deli na trgovino na debelo in trgovino na drobno. Trgovina na debelo z rezervnimi deli in opremo za motorna vozila je zajeta v Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008 pod šifro »45.310«, na drobno pa pod šifro »45.320«. Dejavnosti vključujeta tudi posredništvo pri prodaji. Vsako podjetje, ki se ukvarja s katero od teh dejavnosti, mora imeti eno izmed teh dveh dejavnosti navedeni.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Poznate vse razlike med s. p. in d. o. o.? Mi vam jih brezplačno povemo!

Več informacij

Pod trgovino z rezervnimi deli in opremo za motorna vozila sodi kakršno koli prodajo plaščev in zračnic za motorna vozila, svečke, baterije in z ostalimi deli za motorna vozila. Dejavnost trgovine z rezervnimi deli in opremo za motorna vozila ni posebej regulirana, regulirana pa je dejavnost vzdrževanja in popravila motornih vozil.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Trgovina na debelo in trgovina na drobno

Statistični urad RS (Surs) je trgovino na debelo v splošnem definiral kot »nakupovanje blaga in njegova nadaljnja prodaja trgovcem in drugim samostojnim podjetnikom posameznikom, pravnim osebam in drugim posameznikom, ki ga kupujejo za opravljanje svoje poklicne ali pridobitne dejavnosti«.

Trgovina na drobno pa je nakupovanje blaga in njegova nadaljnja prodaja potrošnikom (za osebno porabo in potrebe gospodinjstev), so zapisali na Sursu.

Ob navajanju dejavnosti podjetij je treba pravilno razlikovanje in razvrščevanje po SKD 2008.

Trgovina z rezervnimi avtodeliTrgovina z rezervnimi avtodeli in opremo

V kolikor dejavnosti trgovine z rezervnimi deli in opremo za motorna vozila nima posebnih pogojev, vendar nudijo storitev popravil in vzdrževanja motornih vozil, ki obsega mehanična popravila, električna popravila, popravila elektronskega vžiga motornih vozil, rednega servisiranja motornih vozil, popravilo karoserij, popravilo delov motornih vozil, ličenje vozil, popravila vetrobranskih stekel in oken ter popravilo, montažo in zamenjavo zračnic in plaščev, se zahteva vsaj srednjo poklicno izobrazbo ustrezne smeri, v primeru opravljanja uravnoteževanja koles pa vsaj ustrezno nacionalna poklicna kvalifikacijo. Dejavnost vzdrževanja in popravila motornih vozil spada v Standardni klasifikaciji dejavnosti (2008) pod šifro »45.200«.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Vam diši bencin? Preverite pogoje za trgovino z rezervnimi avtodeli!

Klikni in deli

Posredništvo

Posredništvo pri prodaji je definirano kot aktivnost trgovca na debelo al drobno, ki posluje v svojem imenu in za račun drugih ali pa »v imenu lastnikov blaga posredujejo med prodajalci in kupci ter prevzemajo trgovske posle«. Posrednik pridobi, kot prihodek iz takega razmera, provizijo.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Ob dejavnosti trgovine z rezervnimi deli in opremo za motorna vozila naši svetovalci priporočajo tudi registracijo dejavnosti »Nespecializirano posredništvo pri prodaji raznovrstnih izdelkov« (46.190), saj po navadi zahteve kupca presežejo strog okvir rezervnih delov ali opreme.

V zadnjih časih pa se pojavljajo tudi spletne trgovine z opremo in avtodeli. V tem primeru mora imeti podjetje registrirano dejavnost »Trgovina na drobno po pošti ali po internetu« (SKD 47.910).

Vir: evem.gov.si, www.stat.si

VEM točka DATA obratuje tudi poleti! Naši referenti vam bodo pomagali pri registraciji podjetja ter drugih pravnih, finančnih in davčnih zagatah! Zagotovite si svoj termin za posvet na 01 600 1530 ali pa nam pošljete elektronsko pošto na data@data.si.

Prijava na brezplačno izobraževanje

DATA d.o.o

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

 

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja