Go to Top

Poslovni subjekti, če ponujate napise v tujem jeziku, uporabite najprej slovenskega

Tržni inšpektorat RS (Tirs) opozarja, da naj poslovni subjekti, če ponujajo zapise za svoje storitve v tujih jezikih, v prvi vrsti uporabijo slovenski zapis.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Za vse, ki se s podjetništvom šele nameravate ukvarjati, pripravljamo seminar, na katerem vam korak za korakom predstavimo vse, da bo vaše samostojno poslovanje čim lažje!

Več informacij

Turizem smo ljudje in ljudje smo del neke kulture, kateri pripadamo. Del kulture pa je tudi jezik, katerega uporabljamo in se z njim sporazumevamo. Slovenija je majhna dežela, ki pa je zelo raznolika in premore vse, od Panonske nižine, preko gričevja, jezer, Alp, vse do morja, zato jo radi obiščejo tudi tuji turisti, med katerimi se nekateri ustavijo le za trenutek, nekateri pa se radi tudi vračajo. Ta majhna, turistično zanimiva dežela, pa ima tudi svoj jezik, za katerega je prav, da se ohranja tudi s pomočjo tujih turistov, pišejo na Tirsu.

Prijava na izobraževanje

Ko tujec na tabli pred gostinskim lokalom, trgovino, hotelom, ponudnikom rekreativnih storitev vidi napis v jeziku, ki mu je blizu, poznan ali pa celo domač, je seveda zadovoljen, ker se ne rabi ukvarjati s pomenom besede. Po drugi strani pa, v kolikor je poleg tujega jezika, navedeno zapisano tudi v slovenskem jeziku, osvoji tudi kakšno novo besedo, ki jo lahko uporabi tudi tam, kjer ne najde zapisa v tujem jeziku, ali pa jo celo ponese v svet, so še zapisali.

Če ponujate zapise za svoje storitve v tujih jezikih, v prvi vrsti uporabite slovenski jezik.

Klikni in deli

Poslovni subjekti, prednost dajte slovenskemu jezikuPoslovni subjekti

Prav je, da poslovni subjekti uporabljajo tudi tuje izraze in se na ta način približajo turistu, vendar pa je potrebno za ohranjanje slovenskega jezika poskrbeti tudi tako, da so vsi napisi v prvi vrsti v slovenskem jeziku in nato poleg tega, po želji gostinca, trgovca in ostalih ponudnikov blaga in storitev, tudi v tujem jeziku.

Poletje je lahko prava izbira za registracijo podjetja! Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Tako namreč veleva tudi slovenska zakonodaja v Zakonu o varstvu potrošnikov (ZVPot) in v Zakonu o javni rabi slovenščine (ZJRS). S tem obvestilom zato želimo pozvati ponudnike k doslednemu spoštovanju navedenih predpisov pri navajanju na oglasnih panojih, ostalem reklamnem materialu, cenikih in podobno, so še dodali v sporočilu za javnost.

Ali ste vedeli?

Tudi poleti se lahko lotite ustanovitve podjetja! Registracija podjetja na VEM točki DATA je brezplačna, hitra in enostavna. Svoj termin si lahko zagotovite na data@data.si ali na telefonu 01 600 1530.

Vir: Tržni inšpektorat RS

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja