Go to Top

Bela knjiga o pokojninah: mladi, upokojevanje vas čaka pri 67 letih

Tudi v prihodnosti bo upokojevanje omogočeno s 40 leti delovne dobe, upokojitvena starost pa se bo dvignila na 67 let. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), ki je predstavilo Belo knjigo o pokojninah, pa ob tem izpostavlja, da bodo napovedane spremembe pomembne predvsem za mlade, ki se še izobražujejo ali pa ravno vstopajo na trg delovne sile.

izobraževanje

Potni nalogi

Ste se že kdaj vprašali kdaj in kako sestaviti potni nalog? Katere stroške lahko uveljavljate? Ali si lahko povrnem stroške nočitve? Ali moram za vsako pot posebej napisati potni nalog?

Več informacij

Upokojevanje v številkah

 • Upokojevanje nas čaka z izpolnitvijo temeljnih pogojev. Ta predvideva starost 67 let z dopolnjenimi 15 leti zavarovalne dobe.
 • Pokojninsko osnovo za izračun pokojnine naj bi podaljšali z veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let.
 • Upokojevali naj bi se leto ali dve pozneje kot po trenutni zakonodaji. Nihče naj ne bi delal več kot 40 let.
 • Višina usklajevanj se določi različno v treh obdobjih. Pokojnine se v prehodnem obdobju prvih deset let usklajujejo v višini 60 odstotkov rasti povprečne plače in 40 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov. V drugem desetletju po reformi se usklajujejo v višini 30 odstotkov rasti povprečne plače 70 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov Po preteku prehodnega obdobja se pokojnine usklajujejo v višini rasti cen življenjskih stroškov.
 • Bela knjiga o pokojnini predvideva tudi zvišanje razmerja med najnižjo in najvišjo pokojninsko osnovo (med vrednostjo najnižje in najvišje povprečne točke) na 1:5.
 • Bonus za delo po dopolnitvi 40 let zavarovalne dobe.
 • Ženske in moški bodo pri pogojih izenačeni.

Bela knjiga o pokojninah bo vplivala predvsem na mlade, ki zdaj vstopajo na trg delovne sile!

Klikni in deli

Upokojevanje: predlogi iz bele knjige

 • Bela knjiga o pokojninahUkinitev posebnih olajšav, s katerimi se posameznikom omogoča zniževanje osnove za plačilo prispevkov in zvišanje najnižje osnove za obračun prispevkov.
 • Uvedba posebnega namenskega davka na kapital, ki bi se preusmeril v prispevek države k financiranju pokojninske blagajne.
 • Ureditev dvojnega statusa upokojencev (status zavarovanca ob hkratnem statusu upokojenca) na način, da se jim omogoči opravljanje dela po upokojitvi in hkratno prejemanje polne pokojnine, ko izpolnijo »polno« upokojitveno starost in ob pogoju, da plačujejo polne prispevke.
 • Postopen dvig upokojitvenih pogojev, in sicer tako starosti kot tudi zavarovalne dobe. Starostno upokojitev se izjemoma omogoči pri nižji starosti ob pogoju višje dopolnjene zavarovalne dobe.
 • Črtajo se pravice do dela vdovske pokojnine, do letnega dodatka ter do predčasnega upokojevanja (in s tem sistem malusov).
 • Invalidsko zavarovanje: novi sistem ne bi poznal več III. kategorije invalidnosti. Vsi zavarovanci, ki bi lahko delali v svojem poklicu s polnim ali krajšim delovnim časom, vendar pa ne bi bili več zmožni za delo, na katerem so delali pred nastankom invalidnosti, pa bi imeli pravico do poklicne rehabilitacije.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Hobi ali ideja lahko postanejo resničnost! Če imate priljubljen prostočasni konjiček, ga lahko spremenite tudi v dober posel!

Več informacij
 • Pravica do invalidske pokojnine mora biti skrajni ukrep invalidskega zavarovanja, ki sledi prilagoditvam definicije invalidnosti, poleg tega pa se invalidska pokojnina omogoča dolgotrajno brezposelnim prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja.
 • Ločitev davčnih olajšav za kolektivno in individualno zavarovanje in uvedba sistema »matching contribution« z dodatnim prispevkom države za najranljivejše kategorije zavarovancev.
 • Uvedba sistema, po katerem bi zavarovanec in delodajalec obvezno sofinancirala dodatno pokojninsko zavarovanje. Obveznosti vključitve se določi na način, da se morajo v dodatno pokojninsko zavarovanje vključiti vsi zaposleni, če je vzpostavitev kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja dogovorjena med socialnimi partnerji, ki v panogi pokrivajo npr. več kot 60 ali 70 odstotni delež ali pa na način, da se morajo v dodatno pokojninsko zavarovanje vključiti vsi zaposleni, ki pa imajo možnost izstopa (opt out), če ne želijo sofinancirati dodatnega pokojninskega zavarovanja ali so starejši in dodatno pokojninsko zavarovanje zanje ni več smiselno.

Ob današnji predstavitvi bele knjige o pokojninah so še izpostavili, da je ta še posebej pomembna za mlade, ki še študirajo oziroma so pred kratkim vstopili na trg delovne sile. Uvodoma so prestavili še demografske podatke Slovenije, kritično je po mnenju ministrstva za delo še posebej staranje prebivalstva.

Vir: Ključne ugotovitve bele knjige o pokojninah

Komentarjev (2)

 • Paradies 13. Aprila 2016 - 18:12 Odgovori

  “Starost 67 let z dopolnjenimi 15 leti zavarovalne dobe.”

  Človek pomisli, da je danes 1. APRIL.

  Torej, mladina, veselo ga žuraj, zaposli se pri 52 letih, odštihaj tistih 15 let, kar bo zmajkalo pri penziji pa bo itak priletelo iz skupnega žaklja.

  Snovalci reform si vedno znajo zase ravnati teren, enkrat pri koritu, vedno pri koritu.

  Ob abstraktni matematiki, ki se nanaša na usklajevanje pokojnin, pa bi se zmedel celo Einstein.
  Naj se zdaj najde nekdo z visokim Q in naj poda takšen primer izračuna tudi v konkretnih številkah.

 • mimi šegina 14. Aprila 2016 - 11:59 Odgovori

  Pokojninski sistem je do žensk neprijazen, saj se jim ne prizna delo doma ob službi, kot je to v veljavi v severnih državah, izgubijo še prej veljavno olajšavo-pribitek delovne dobe za nego otrok. Tudi povečanje razmerja med najnižjo in najvišjo pokojnino je vprašljivo saj bodo prispevali še večji bedi predvsem upokojenk, ki imajo praviloma nižje pokojnine zaradi podcenjenega dela žensk. Na severu so pokojnine poenotene, kdor si je pa posebej doplačeval v sklade pa ima iz tega naslova dodatke – to se mi zdi bolj pošteno.
  Kaj pomeni navedba: Črtajo se pravice do dela vdovske pokojnine? Ker so zakoni preveč togi in neživljenjski, ob tem pa nejasno zapisani, človek jih ne more razumeti, še manj pa veselo pozdraviti.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja