Go to Top

OECD: Svetovna gospodarska rast bo nižja od napovedi

Svetovna gospodarska rast se bo v letošnjem letu znižala, napoveduje Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Kršenje zakonov, četudi nevede, je lahko obremenjujoče za vaše podjetje. Pridružite se nam na seminarju, kjer vas bomo seznanili s slovensko zakonodajo in vas pripravili na vaše prve obiske inšpektorjev.

Več informacij

Kljub temu, da so bili na OECD v novembru lani bolj optimistični glede gospodarske rasti, za letošnje leto predvidevajo, da bo rast svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP) triodstotna, kar je za 0,3 odstotne točke nižja napoved.

Svetovna gospodarska rast letos upada

svetovna gospodarska rastKot pojasnjujejo na OECD, ostaja cilj izboljšanja svetovne gospodarske rasti še naprej nedosegljiv. Tudi v letošnjem letu bo gospodarska rast upadala. Na OECD ocenjujejo, da je bila v lanskem letu svetovna gospodarska rast najpočasnejša v zadnji petih letih.

Na OECD pesimistične ocene pripisujejo šibkemu povpraševanju, nizkim investicijam, visokemu tveganju finančne nestabilnosti in neugodni fiskalni politikih v številnih velikih gospodarstvih.

OECD ocenjujejo, da bo podobna napoved tudi za leto 2017 – namesto 3,6-odstotne rasti, bo krepitev bruto domačega proizvoda območja OECD v prihodnjem letu 3,3-odstotna.

Države v razvoju niso odgovorne za počasnejšo gospodarsko rast

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

V preteklih letih, pojasnjujejo, je rast hitro rastočih držav nadomestila upočasnjevanje rasti v državah v razvoju. A to, opozarjajo, se je sedaj spremenilo.

Največje težave so na OECD namreč zasledili prav pri razvitih državah. Napoved rasti za Združene države Ameriki so znižali za 0,5 odstotne točke, podobna zgodba je tudi za Nemčijo. Kljub temu, da je Slovenija članica OECD, imajo na OECD natančnejše podatke le za večje države članice.

Optimistične napovedi, pesimistični zaključki

Kot pojasnjujejo na OECD, naj bi se gospodarstvo v državah z evrom letos okrepilo za 1,4 odstotke, kar je za 0,4 odstotne točke manj, kot so predvideli novembra lani.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Ste prepričani, da poznate vse oblike zaslužka in njihove obdavčitve? Niste prepričani, katero obliko dela izbrati? Pridružite se nam na seminarju, kjer vam bomo svetovali, katera oblika dela je za situacijo, v kateri želite zaposliti sodelavca, najbolj ugodna.

Več informacij

Na OECD so prepričani, da za gospodarsko rast nujno potrebujemo močnejši kolektivni politični odziv, ki se bo osredotočil na boljšo uporabo fiskalnih zakonov. Tako naj bi izboljšali gospodarsko rast in zmanjšali finančna tveganja.

OECD združuje 34 gospodarsko najrazvitejših držav na svetu, ki oblikujejo svetovne standarde in načela v gospodarskih in razvojnih politikah. Slovenija je članica OECD od julija 2010.

Vir: Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja