Go to Top

Evropska komisija nad poštne storitve zaradi paketov

Evropska komisija (EK) je sprejela sklep, da bodo v prihodnjem letu raziskali vzrok za (pre)visoke stroške pri čezmejni dostavi paketov. Že pomladi 2016 bo EK predlagala ukrepe, s katerimi želijo vplivati na izboljšanje poštnih storitev za dostavo paketov izven meja posameznih držav.

izobraževanje

Ali želite prodajo svojih izdelkov in storitev razširiti tudi na tuje trge? Najenostavnejša rešitev je postavitev spletne trgovine. Na seminarju vas seznanimo z osnovami in vam svetujemo, katere zakonodaje in predpise morate upoštevati pri postavitvi spletne trgovine za vaše podjetje.

Več informacij

EK: »Velike razlike v cenah nimajo smisla«

Komisija opozarja, da ukrepi ne bodo pomenili regulacije cen in stroškov pri pošiljanju paketov čez mejo. A, kot pravijo: »Velike razlike v cenah pri čezmejni dostavi paketov med državami članicami Evropske Unije nimajo smisla, saj zmanjšujejo število oseb, ki bi želele prodati ali kupiti blago v različnih državah Evropske Unije (EU).« Ocenjujejo namreč, da bi morale biti poštne storitve za čezmejno dostavo paketov povezane z geografsko razdaljo od enega do drugega kraja in ne s tem, ali gre za dostavo v isti ali v drugi državi.

Potrebujete spletno stran?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Za čezmejno dostavo paketov se odloča le 15 odstotkov potrošnikov

Potrošniki v državah članicah EU na leto v povprečju preko spleta in spletnih trgovin naročijo okrog 4 milijard paketov. Kot pravijo v EK, bi lahko potrošniki v EU na leto privarčevali okrog 11 milijard evrov, če bi pri spletnem nakupovanju imeli na voljo celotno ponudbo blaga in ne bi bili zaradi poštnih storitev omejeni na svojo državo.

Trenutno se odloči za nakup na spletu z dostavo iz druge države in ne iz tiste, v kateri živijo, le 15 odstotkov potrošnikov. Približno 44 odstotkov pa je takih, ki blago in storitve kupujejo le iz spletnih trgovin iz svoje države.

V raziskavi, ki jo je izvedla komisija, so med drugim ugotovili, da visoki stroški čezmejne dostave omejujejo potrošnike in prodajalce na drobno pri prodaji preko spleta, visoki stroški čezmejnega pošiljanja paketov pa so glavna omejitev pri tem, da se kupci ne odločajo za več naročil preko spleta iz drugih držav. Spletni trgovci so prepričani, da bi nižje cene poštnih storitev za dostavo paketov povečale njihovo prodajo čez mejo.

Evropska komisija nad poštne storitve zaradi paketov

Poštne storitve za čezmejno pošiljanje petkrat dražje

V raziskavi so ugotovili tudi, da nacionalni poštni operaterji pri čezmejni dostavi paketov svojim strankam računajo skoraj petkrat več od cen na domačih trgih.

Kljub temu, da mnogi višjo ceno pri čezmejni dostavi pripisujejo ceni paketne dostave v posamezni državi, pa raziskava kaže, da med dejansko ceno in ceno pošiljke praktično ni nobene povezave.

Primerjanje poštnih storitev po državah EU

Čezmejno pošiljanje 2-kilogramskega paketa, brez dodatnih storitev, kot je slednje pošiljk, lahko v eno smer stane več kot v drugo. Tak je tudi primer za pošiljanje pošiljk iz Avstrije v Italijo in obratno.

Pošiljke znotraj državeCena
Avstrija4,44 evra
Italija9 evrov
Belgija6,50 evra
Nizozemska6,95 evra
Španija8,58 evra

Situacija je podobna tudi v primeru nekaterih drugih držav, kot sta npr. Belgija in Nizozemska. Pošiljanje 2-kilogramskega paketa iz Belgije v Španijo vas bo stalo 26,10 evra, za pošiljanje istega paketa iz Nizozemske v Španijo pa boste medtem zapravili le 13 evrov. Koliko vas bo stal isti paket iz Španije v Belgijo ali na Nizozemsko, si lahko pogledate v tabeli.

Čezmejno pošiljanje paketovCena
Iz Belgije v Španijo26,10 evra
Iz Nizozemske v Španijo13 evrov
Iz Španije v Belgijo ali na Nizozemsko32,74 evra
Iz Avstrije v Italijo14 evrov
Iz Italije v Avstrijo25 evrov

Tukaj in tukaj pa si lahko preberete, katere pogoje morate upoštevati pred sklenitvijo pogodbe na daljavo.

VIR: Evropska komisija

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja