Go to Top

Veseli december in inšpekcijski nadzor na stojnicah

Finančna uprava RS bo v času decembra in prazničnega vzdušja izvajala inšpekcijski nadzor nad poslovanjem stojnic, še posebej bodo pozorni na nepravilnostih pri izdaji računov. Januarja 2016 pa se začne tudi obvezna uporaba davčnih blagajn, ko bodo zavezanci morali davčno potrjevati vse izdane račune.

Kot so povedali na Fursu bodo do konca leta 2015 izvajali inšpekcijski nadzor nad delom in zaposlovanjem na črno, blagajniškim poslovanjem ter s prikritimi nakupi nadzirali izdajanje računov: »Na terenu bomo opravljali tudi preventivne aktivnosti v zvezi z uvedbo davčnih blagajn.«

Furs bo tudi letos decembra s prikritimi nakupi nadzirala izdajanje računov.

Klikni in deli

Največ nepravilnosti se po mnenju Fursa dogaja pri prodaji na sejmih v času praznikov, saj ravno tam kupci največkrat izdelke kupujejo z gotovino. Pri tem najpogosteje ugotavljajo naslednje kršitve:

  • neizdajanje računov,
  • izdajanje neustreznih računov,
  • prodaja brez ustreznih dovoljenj oziroma soglasja za prodajo,
  • plačevanje najemnine za stojnice organizatorjem v gotovini brez računa,
  • zaposlovanje na črno.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Ali veste, kateri inšpektorji vas lahko obiščejo pri opravljanju vaše dejavnosti? Seznanimo vas z zakonodajo, ki je ne smete spregledati, inšpektorati, ki jih morate poznati in z vami delimo izkušnje iz inšpekcijskih nadzorov.

Več informacij

Lani za 32.800 evra kazni na sejmih in stojnicah

V primerjavi s preteklimi leti se kršitve na teh področjih zmanjšujejo. Lani so na Fursu izvedli inšpekcijski nadzor dela na stojnicah pri 227 zavezancih ter ugotovili 60 kršitev pri 44 zavezancih, kar je predstavljalo 19 odstotkov vseh zavezancev, ki so poslovali na stojnicah in sejmih. Pri tem je bilo izdanih pet odločb in 20 plačilnih nalogov. Skupna vsota izdanih denarne kazni je bila 32.800 evrov.

inšpekcijski nadzor

Po podatkih Fursa so največ nepravilnosti odkrili v letu 2012, ko so prav tako izvajali inšpekcijski nadzor in pri tem ugotovili, da je 40 odstotkov zavezancev kršilo pravila pri blagajniškem poslovanju na stojnicah in sejmih. Najmanj napak je bilo leta 2013, nepravilnosti pa so bile ugotovljene le v 16 odstotkih vseh nadzorov.

Inšpekcijski nadzor: nasveti za letošnjo praznično sezono

Furs predlaga, da ste pri svojem poslovanju ves čas še posebej pazljivi pri izdaji računov iz vezane knjige računov (VKR) ali iz blagajn na smučarskih in ostalih sezonskih sejmih, saj vas lahko v primeru kršitve in nepravilnosti čaka denarna kazen v višini od 20.000 do 250.000 evrov.

Včeraj se je začelo tudi testno obdobje uporabe davčnih blagajn. Po podatkih finančne uprave, naj bi bilo vseh zavezancev okrog 70.000, do sedaj pa naj bi 5.899 zavezancev prevzelo 7.005 namenskih digitalnih potrdil. Kaj vse morate urediti pred obvezno uporabo davčnih blagajn oziroma davčnega potrjevanja računov v januarju 2016, pa si lahko preberete tukaj.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja