Go to Top

Taksisti pod drobnogledom finančne uprave

Finančna uprava RS (FURS) je v zadnjem letu pregledala 479 ponudnikov taksi prevozov oziroma taksistov in pri tem ugotovila, da jih je 18,2 odstotka kršilo davčne predpise. Dodatno so obračunali za 168.000 davčnih obveznosti. Na Fursu pravijo, da so bili napovedani prihodki taksistov v letu 2014 v primerjavi z letom 2013 višji za šest odstotkov (za 1,3 milijona evrov), njihov dobiček pa višji za četrtino (za 480.000 evrov).

Zaradi kršitev so julija letos taksistu iz območja FU Maribor izrekli tudi ukrep prepovedi opravljanja dejavnosti zaradi številnih kršitev zakonodaje. Od tem so mu do odprave nepravilnosti zapečatili ter zasegli dve vozili s taksimetri in z vso spremno dokumentacijo.

Ob nadzornih postopkih, ko so davčni inšpektorji preverjali izdajanje računov in morebitno naknadno brisanje, so izvajali tudi preventivne aktivnosti, v katerih so taksiste le opozarjali na pomembnost prostovoljnega plačevanja davčnih obveznosti. Zaradi brisanja in spreminjanja postavk na računih so izrekli globe v višini 132.000 evrov. Ker je od lanskega poletja dalje Furs pristojen tudi za nadzor nad zaposlovanjem na črno, so preverjali tudi to. Menijo, da se bo sicer del davčnega tveganja glede neizdajanja računov zmanjšal z uveljavitvijo Zakona o davčnem potrjevanju računov, torej z uvedbo davčnih blagajn.

Med najpogostejšimi kršitvami so sicer zabeležili, da taksisti niso izdajali računov ali izdanih niso hranili, nepravilnosti pri obračunu DDV, neustrezne oziroma neveljavne registracija taksimetrov ter opravljanje prevozov brez ustrezne licence.

V obravnavanem obdobju so 103 zavezanci od 782, ki so imeli licence za opravljanje taksi prevozov, svoje podjetje izbrisali.

taksisti

taksisti

Preberite tudi Inšpektorji še intenzivneje nad kršitelje davčne zakonodaje in Davčni inšpektorji taksistu izdali prepoved opravljanja dejavnosti.

Opravljanje finančnega nadzora je sicer ena od temeljnih nalog Finančne uprave Republike Slovenije. Finančni nadzor je izvajanje splošnih in posameznih ukrepov zaradi nadzora nad zakonitostjo, pravilnostjo in pravočasnostjo izvajanja predpisov, za nadzor nad izvajanjem katerih je pristojna finančna uprava. Del tega je finančni inšpekcijski pregled.

Da bi se izognili morebitnim nepravilnostim ob obisku inšpektorjev Finančne uprave RS, pravočasno poiščite pomoč in nasvet davčnih in pravnih strokovnjakov podjetja Data d. o. o.. Prijavite se na svetovanja preko spletnega obrazca, nas pokličite na 01 600 1530 ali pa nam pošljite elektronsko pošto na data@data.si.

Pripravila: Manca Borko Grimšič

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja