Go to Top

Kdaj si lahko podjetje odbije DDV?

Pri podjetjih s sedežem v EU se mora obračunati  DDV skoraj za vse blago oz. storitve, ki so prodane ali kupljene, razen za izvoženo blago in storitve v države zunaj EU.

Kdaj se plača DDV?

Kdaj si lahko podjetje odbije DDV?Davek na dodano vrednost se plača na vsaki stopnji proizvodnega procesa do in vključno s prodajo končnemu uporabniku. Pri prodaji blaga in storitev  mora podjetje  ceni blaga oziroma storitve na računu prišteti znesek DDV. Kupec plača podjetju celotni znesek na računu, vključno z DDV. Podjetje, ki kupi blago ali storitve, plača DDV. Vendar lahko plačani DDV navadno odbije od DDV, ki ga je obračunalo svojim kupcem.

V EU veljajo standardna pravila za plačevanje DDV, toda uporaba stopenj DDV se po državah lahko razlikuje. Osnovna pravila v zvezi z DDV, ki se uporabljajo v celotni EU, vsebujejo Direktiva o DDV in uredbe o DDV. Vse pravne osebe – samozaposleni, podjetja, družbe itd., ki v okviru svojega poslovanja dobavljajo blago ali storitve, morajo navadno:

  • biti prijavljene pri davčnem organu v državi EU, kjer imajo sedež,
  • obračunati svojim kupcem DDV in to prijaviti davčnemu organu.

Osnove DDV

Kdaj si lahko podjetje odbije DDV?

Podjetje navadno lahko odbije DDV, ki ga je plačalo pri svojih nabavah blaga in storitev, od DDV, ki ga je obračunalo svojim kupcem. Davčnemu organu mora torej plačati samo razliko, vse zneske pa navesti v predloženem obračunu DDV. Včasih je znesek DDV, ki ga je podjetje plačalo, višji od zneska DDV, ki ga je obračunalo svojim kupcem. V tem primeru davčni organ presežek DDV vrne ali prenese v naslednje davčno obdobje.

Kdaj velja oprostitev plačila DDV?

Za nekatero prodano  blago in storitve velja oprostitev plačila DDV. Oprostitev plačila DDV večinoma velja za nekatere pomembne kategorije blaga oziroma storitev, npr. za storitve v izobraževanju, zdravstvu in finančne storitve. Podjetje, ki prodaja blago oz. storitve, oproščene plačila DDV, ne more zahtevati vračila DDV, ki ga je samo plačalo pri nabavi blaga oz. storitev, neposredno povezanih z njegovim poslovanjem.

Katerim podjetjem se ni potrebno prijaviti v sistem DDV?

V  sistem DDV  se morajo prijaviti podjetja, ki prodajajo blago ali storitve. Veljata  pa dve izjemi:

  • podjetju se navadno ni treba prijaviti za DDV, če prodaja blago in storitve, ki so oproščene plačila DDV.
  • večina držav EU pomaga malim podjetjem z ureditvijo, po kateri podjetjem, ki s prodajo obdavčljivega blaga oziroma storitev ne dosežejo določenega zneska letnega prometa, ni treba plačati DDV. Vsaka država sama določi ta mejni znesek. Nekatere države takšnih mejnih zneskov ne poznajo in podjetje se mora prijaviti v sistem DDV, kakor hitro ustvari promet z obdavčljivim blagom in storitvami.

Podjetnikom, ki bi radi razumeli logiko DDV-ja v Sloveniji in izven nje priporočamo obisk seminarja  Osnove DDV in primeri iz prakse.

Pripravili: Anja Grahek in Sanda Vodičar Horvat, DATA d.o.o.

Prijava na izobraževanje

Data d.o.o. logotip Evropski sklad za regionalni razvoj
[hr]

Komentarjev (2)

  • mira 27. Februarja 2018 - 9:54 Odgovori

    Pozdravljeni,
    zanima me za gradbeno podjetje si lahko odbijamo DDV za nabavo potrošnega materiala za v pisarni( rože, wc papir,čistila, sveča,kava,…)
    hvala
    Mira

    • Manca Borko Grimšič 27. Februarja 2018 - 14:47 Odgovori

      Pozdravljeni, v našem računovodstvu vam bomo z veseljem pomagali. Pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za računovodsko svetovanje ali za vodenje računovodstva. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja