Go to Top

Zaposleni v tujini morate medletno napoved oddati do konca leta

Uslužbenci, ki dosegajo dohodke iz zaposlitve pri tujem delodajalcu v tujini, naj do konca leta na svoj davčni urad vložijo izpolnjen obrazec napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve, kjer napovejo dohodke iz tujine.

Na podlagi napovedi jim bo davčni organ v začetku prihodnjega leta izdal odločbo o odmeri akontacije dohodnine, s katero jim bo določil zneske akontacije za celotno davčno leto (mesečni obroki). V ta namen bodo vsak mesec poravnali znesek akontacije v 30 dneh od prejema dohodka. Za pravilno izvedbo plačila (znesek, številka TRR, sklic itd.) se uporabljajo podatki iz prejete odločbe. Če se akontacije dohodnine ne bodo poravnavale sproti (mesečno), lahko pri letni odmeri dohodnine pride do visokega doplačila dohodnine.
Zaposleni v tujini morate medletno napoved oddati do konca leta
Zavezanci, ki bodo v letu 2015 prvič prejeli dohodke iz delovnega razmerja pri tujem delodajalcu v tujini ali pokojnino iz tujine, morajo vložiti napoved za odmero akontacije dohodnine v sedmih dneh od dneva, ko bodo prvič prejeli te dohodke. Pri tem želimo opozoriti, da morajo ponovno vložiti napoved za odmero akontacije dohodnine v sedmih dneh od dneva, ko je davčni zavezanec prejel spremenjeno višino dohodka iz delovnega razmerja ali pokojnine, ali ko se spremenijo drugi pogoji, ki vplivajo na višino akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve, če ta sprememba znaša več kot 10 %.

V primeru prejema dohodka iz drugega pogodbenega razmerja iz tujine mora davčni zavezanec napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja, vložiti do 10. dne v mesecu za dohodke, prejete v preteklem mesecu.

Če v letu 2014 dohodkov iz zaposlitve iz tujine niste napovedovali sproti, boste to lahko storili leta 2015 v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine za leto 2014 oziroma boste lahko do konca julija 2015 oddali obrazec napovedi za odmero dohodnine za leto 2014, če informativnega izračuna ne boste prejeli do 15. junija 2015. V ugovoru zoper informativni izračun dohodnine lahko poleg sprememb in dopolnitev podatkov o dohodkih uveljavljate tudi odbitek tujega davka ali oprostitev.

Vir: FURS

Za kakršna koli vprašanja lahko pokličete na 01 600 1530 ali pišete po elektronski pošti na data@data.si in se naročite na davčno svetovanje.

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja