Go to Top

Kaj je težje – izbrati pravega svetovalca ali pravo naložbo?

Kot bi vprašali, kaj je bilo prej – jajce ali kokoš? Ampak odgovor ni tako pomemben, če veste, kaj točno iščete …

V finančnem svetu se tudi po krizi marsikje ni nič spremenilo – predvsem tukaj opozarjamo na številne kvazi strokovnjake, ki bolj kot s svojo strokovnostjo in nasveti služijo z medijsko prepoznavnostjo in naivnostjo črede ljudi, ki slepo sledijo njihovim napotkom.

Pretekla finančna kriza je v vrste finančnih ”strokovnjakov” in ”svetovalcev” vnesla kar precej zmede. Večina namreč ni bila sposobna videti prihajajočih temnih časov, še več – zaradi njihovih nasvetov je veliko navadnih ljudi ostalo brez denarja. Ker je bil njihov lasten interes pred interesom stranke!

Zato upoštevajte jedrnat in enostaven nasvet …

Ali kot bi rekel borzna legenda Warren Buffett – prepričajte se, ali je denar svetovalcev tam, kjer so njihove besede! Oziroma povedano drugače, prepričajte se na lastne oči, ali vaš svetovalec vlaga v naložbe, ki jih priporoča tudi vam.

Obstajajo raziskave, ki razkrivajo, da v Sloveniji obstaja v povprečju 10 vlagateljev na enega finančnega svetovalca. V Ameriki je to razmerje vsaj 5-krat manjše, saj se vlagatelji vse bolj zavedajo pomembnosti izbire finančnega svetovalca.

Komu torej zaupati?Kaj je težje – izbrati pravega svetovalca ali pravo naložbo?

V praksi se pogosto izkaže, da je boljša možnost za to usposobljen finančni svetovalec, ki svetuje objektivno in v skladu z družinskimi načeli. Če je ta oseba poleg teh meril tudi vaš ožji ali daljni sorodnik, ki mu zaupate, pa je za družino še toliko bolje.

V grobem obstajata dva tipa prodajalcev finančnih produktov:

Pri prvem tipu finančnih svetovalcev je njihovo ‘poslanstvo’ usmerjeno bolj ali manj v prodajo, trenutni trend oz. aktualne vroče naložbe pa pri tem izkoriščajo to zgolj v svoj prid pri prodaji. Pri tovrstnih svetovalcih je značilno, da je vse brezplačno in neodvisno – toda ste se kdaj vprašali od česa potem živijo? Od skritih provizij tistih produktov, ki jih ‘brezplačno’ svetujejo in tržijo brez zadržkov, ali od objektivnosti pri svetovanju?

Na drugi strani pa imamo drug tip finančnih svetovalcev, ki svojo NEODVISNOST in BREZPLAČNOST dokazujejo tako, da vam zaračunajo po uri svetovanja. V zameno za svoje izkušnje in znanje zahtevajo plačilo. Na svetu je pač tako, da vsaka kvaliteta nekaj stane. Pri tovrstnih svetovalcih je edini brezplačni nasvet ta, da brezplačni nasvet ne obstaja. Seveda obstaja tudi kup takih svetovalcev, ki zaračunavajo svoje svetovanje in pri tem mečejo vlagatelju zgolj pesek v oči in svetujejo tisto, kar lahko najdemo v vsaki gostilniški debati.

In kako potem ločiti zrnje od plevela?

Najprej je potrebno poudariti, da v Sloveniji plačljivih svetovalcev skoraj ni – žal 100 ali več evrov za RESNIČNO NEODVISEN nasvet nihče noče plačati, ker je to za mnoge prevelik strošek, prav tako pa nasvete ‘brezplačno’ raje pobirajo na cesti, v raznih mrežnih marketinških shemah in podobno.

Prav zato je potrebno paziti, da se prej seznanite s svetovalcem, preverite njegov renome in morebitne prispevke, ki jih objavlja (svetovalci, ki so vredni zaupanja, se pogosto pojavljajo v strokovnem finančnem časopisju in so na splošno poznani na majhnem slovenskem trgu). Žal smo iz vidika kvalitete svetovanja korak ali dva za tujino, saj se moramo pri nas namesto vprašanja, kdo je dober finančni svetovalec, raje vprašati, kje ga sploh najti.

Vir: Finančni trgi

Več na povezavi.


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja