Go to Top

Poslovni načrt z napakami vas lahko ostane veliko

Veliko podjetnikov in tistih, ki bi radi ali bodo postali podjetniki, se ne zaveda pomembnosti poslovnega načrta, kar se navadno občutno pozna že v samem »štartu« podjetja ali projekta.

Poslovni načrt z napakami vas lahko ostane velikoZa popolnoma drugim problemom pa trpijo tisti, ki mislijo, da imajo dober poslovni načrt, vendar realnost kaže malce drugače. Zato vas v članku opozarjamo na nekaj bistvenih (in žal pogostih) napak v poslovnem načrtu.

Nejasnost

Mnogi govorci, ki blestijo na predstavitvah, se držijo t.i. »kako bi to razložili stari mami« pravila. Pri poslovnem načrtu je zelo podobno, saj če bo vsebina poslovnega načrta jasna le vam, drugim sodelujočim pa ne, ne pričakujte kdove kako velikega interesa.

Dolžina romana ali doktorske dizertacije

Že res, da marsikdaj ideje ali projekta ne morete opisati v nekaj stavkih, vendar pa vseeno skušajte biti kratki in jedrnati, kolikor je možno.

Slovnične napake

Nihče ne pričakuje, da bo vaša ideja na papirju pregled stroge komisije lektorjev, ni pa potrebno dajati vtisa, da ste napol pismeni, kaj šele vešči posla ali ne veste, kaj bi sploh počeli.

Nerealni cilji

Pri tem gre izpostaviti dvoje in sicer pomembnost raziskave in realna pričakovanja. Slabo izvedena raziskava lahko vodi do velikega razočaranja, medtem ko so nerealni cilji lahko tako posledica slabo izvedene raziskave kot tudi prevelikih apetitov.

V okvir poslovnega načrta pa seveda spada tudi finančni načrt. Veste, kako ga napisati? Nič hudega, to lahko do podrobnosti izveste na predavanju na 7. Dnevih podjetništva!

 

 Prijava na Dneve podjetništva

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja