Go to Top

Računovodstvo in finančna pismenost

Se vam zdi računovodstvo prezapleteno ali se ga celo bojite? So za vas osnovni računovodski izrazi nekaj popolnoma tujega? Veste kaj pomeni bilanca stanja, izkaz poslovnega izida, denarni tok?

Računovodstvo in finančna pismenostMnogi podjetniki so mnenja, da ne potrebujejo vsaj osnovnega znanja računovodskih izrazov, saj imajo za to računovodstvo najete zunanje izvajalce. Vendar pa je za vsakega, ki ima svoje podjetje ali pa šele razmišlja o ustanovitvi, pomembno, da je seznanjen z vsaj osnovnimi knjigovodskimi izrazi. Finančna pismenost je bistvena spretnost in konkurenčna prednost za vsakogar, ki želi uspeti v podjetništvu in vam omogoča, da prepoznate prednosti in slabosti poslovnih priložnosti.

Svetovno znani avtor Robert Kiyosaki  pravi, da bi vsak podjetnik moral poznati vsaj razliko med sredstvi in obveznostmi do virov sredstev ter pojmi izkaz uspeha in bilance stanja. Finančna pismenost vam poleg tega omogoča lažjo komunikacijo z svojim računovodstvom ter boljše razumevanje končnih poročil in bilanc.

Raziskave so nazorno pokazale, da smo Slovenci podpovprečno  finančno pismeni. Kar nekaj evropskih držav je že začelo sistematično uvajati programe finančne pismenosti v izobraževalne programe. V Sloveniji zaenkrat še ne kaže na kaj podobnega, zato je na vsakem posamezniku, da se izobražuje tudi v tej smeri. Ste tudi vi med tistimi, ki s(m)o finančno nepismeni?

Če ste željni novega znanja na omenjenih področjih, vam priporočamo obisk seminarjev Abeceda poslovanja, Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo in Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev? ter Kako izdelati finančni načrt?

Prijava na izobraževanje

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja