Go to Top

Nakup franšize

Pri franšizingu gre za neke vrste kloniranje uspešnih poslovnih konceptov. Podjetnik si zagotovi hitro in razmeroma poceni širitev poslovanja na nove trge, za kar pa mora biti prijavljen odstopiti del zaslužka  franšizojemalcem.

Nakup franšizeFranšizing je lahko velika poslovna priložnost tako za tiste, ki šele razmišljajo o podjetništvu, kot tudi za tiste, ki želijo svoj posel razširiti. Je eden izmed najbolj razširjenih načinov kako lahko podjetje hitro zraste ali kako lahko »svež« podjetnik s preverjenim in natančno dodelanim poslovnim modelom z veliko manjšim tveganjem vstopi na trg.

Franšizna poslovna formula tako temelji predvsem na ugledu franšizorja, na ugledu in prepoznavnosti njegove blagovne oziroma tržne znamke ter s tem povezane kakovosti izdelka oziroma storitve, dobrega razmerja med kakovostjo in ceno in nenazadnje dobre dostopnosti proizvodov in storitev.

Kako deluje?

Franšizing je oblika poslovnega sodelovanja, za katero je značilno da ena pravna oseba drugi pravni osebi daje za določeno obdobje in proti plačilu:

  • pravico do uporabe imen blagovnih znamk in patentov,
  • ključne komponente poslovnega sistema (oprema, pohištvo, celostna grafična podoba, programska oprema ipd.),
  • svoj know-how (obsega celoto vseh nepatentiranih praktičnih informacij),
  • operacijski priročnik (navodila za delo, poslovnik, razne predloge dokumentov),
  • izobraževanje,
  • podpora poslovanju pred in po odprtju franšizne enote (pomoč pri izdelavi poslovnega načrta, načrta trženjskih in prodajnih aktivnosti, opremi poslovnih prostorov, izbiri kadrov, marketinških aktivnostih in ostalih podpornih aktivnostih),
  • razvoj in izboljšave poslovanja.

Franšiza v Sloveniji

Franšizing velja v Sloveniji v veliki meri še za neizkoriščeno priložnost. Po nekaterih podatkih imamo v Sloveniji okoli 100 franšiznih sistemov, a točne številke si ne upajo podati niti na Sekciji slovenskih franšiznih družb, saj v Sloveniji ne obstaja noben uradni in obvezni register, ki bi vodil evidenco, v Sekcijo pa je še vedno vključeno le manjše število franšiznih podjetij.

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja