Go to Top

Podjetniki: najbolj nas ovira korupcija

94 odstotkov slovenskih podjetnikov meni, da podjetniško konkurenco spodkopava korupcija. Odstotek je najvišji v EU, evropsko povprečje je pri 73 odstotkih.

BB_Uebernahme_Handschlag_Yanik_Chauvin-Fotolia_11_01_2012.jpgNapredek ali upad politične volje za boj proti korupciji?

Evropska komisija je objavila prvo Poročilo o boju proti korupciji v državah članicah EU. Ocenjujejo, da je Slovenija pripravila dobro strategijo ter pravno podlago. Vendar pa je splošno mnenje o korupciji v Sloveniji ter nadaljnjem boju proti korupciji zaznamovala obtožba dveh najvišjih slovenskih politikov ter odstop vodstva Komisije za preprečevanje korupcije. Zato Evropska komisija ugotavlja, da je Sloveniji upadla politična volja za boj proti korupciji.

Splošno mnenje

Na podlagi anket so ugotovili, da je v Sloveniji zelo slabo javno mnenje glede obstoja korupcije. 76 odstotkov Slovencev meni, da se je korupcija povečala v zadnjih treh letih. S tem odstotkom smo se uvrstili na drugo mesto med državami članicami EU. 91 odstotkov Slovencev pa meni, da je korupcija v državi splošno prisotna in zelo razširjena.

Korupcija in podjetništvo

Evropski kazalniki (Eurobarometer) za leto 2013 beležijo, da 94 odstotkov vseh slovenskih podjetnikov meni, da je zdravo podjetniško konkurenco ovira korupcija. Dosegamo najvišji odstotek v EU, medtem ko je evropsko povprečje znaša 73 odstotkov.

Dodatna sredstva za boj proti korupciji

Politična volja za boj proti korupciji pa očitno še vztraja. Poleg odstopa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo od pogodbe o sofinanciranju razvoja novih produktov z javno agencijo SPIRIT zaradi suma netransparentnosti, je vlada na včerajšnji seji še odobrila dodatna sredstva v višini pet milijonov EUR za boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji. Sredstva se bodo porazdelila med tožilstvo, Komisijo za preprečevanje korupcije, policijo in Urad za preprečevanje pranja denarja.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja