Go to Top

Podjetništvo v letu 2013

Novo leto prinaša nove začetke, vendar pa se marsikdaj ozremo nazaj in se vprašamo, kateri so bili dogodki v gospodarstvu in na pravnem področju, ki so najbolj vplivali na podjetništvo v Sloveniji.

86802151Platforme za množično financiranje so bile zgodbe uspeha v letu 2013, tako po svetu kot v Sloveniji. Brezposelnost se je stabilizirala, Slovenija je tudi povečala črpanje sredstev EU.

Skozi vse leto je bil v osredju davek  na nepremičnine, ki je včeraj stopil v veljavo.  Dočakali smo tudi rezultate stresnih testov ter začetek sanacije slovenskih bank.

Vlada je pričela oster boj proti sivi ekonomiji z uveljavitvijo virtualnih davčnih blagajn, povečanim številom davčnih nadzorov ter promocijsko aktivnostjo oziroma osveščanjem državljanov. Napovedujejo pa tudi nadgradnjo boja in sicer zoper zobozdravnike in odvetnike, predloga zakonov o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno ter o inšpekciji dela pa sta že med poslanci.

Veliko govora je bilo tudi o noveli insolvenčnega zakona, ki naj bi prinesla rešitev za vse srednje in velike gospodarske družbe, ki jim grozi nezmožnost plačevanja finančnih obveznosti ter s tem tudi ključne ukrepe vlade za oživitev gospodarske rasti.

Pomembna novost je bila tudi sprejetje nove delovne zakonodaje, ki je začela veljati aprila 2013, ter nova socialna zakonodaja, ki je stopila v veljavo s 1. januarjem 2014. Sprejet je bil tudi nov davek za finančne storitve.

Na podjetništvo v letu 2013 so vplivale tudi spremembe pri registraciji podjetij in sicer glede poslovnega naslova ter glede preverjanja določenih omejitev za pridobitev statusa samostojnega podjetnika.

Država je pričela aktivneje podpirati socialno podjetništvo s sprejemom strategije razvoja socialnega podjetništva ter novelo zakona o podpornem okolju za podjetništvo.

Pripravila: M. Guček

 Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja