Go to Top

Odlog davčnih obveznosti za poslovne subjekte

Glede na situacijo v kateri se je znašlo naše gospodarstvo, večkrat pride do tega, da podjetnik ne more pravočasno izpolnjevati svojih davčnih obveznosti. V takem primeru lahko poslovni subjekt (s.p. ali d.o.o.) Davčno upravo RS zaprosi za odlog davčnih obveznosti.

Za poslovne subjekte se štejejo pravne osebe oziroma združenje oseb, vključno z družbo civilnega prava po tujem pravu, samostojni podjetniki posamezniki ter posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost.

Odlog davčnih obveznosti je urejen v 102. členu Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2.  Za poslovne subjekte velja, da se jim lahko dovoli odlog plačila davka za dve leti oziroma dovoli plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih v obdobju 24 mesecev, v primeru da bi davčnemu zavezancu zaradi trajnejše nelikvidnosti ali izgube sposobnosti pridobivanja prihodkov iz razlogov, na katere davčni zavezanec ni mogel vplivati, nastala hujša gospodarska škoda in bi davčnemu zavezancu odlog in obročno plačevanje davka omogočilo preprečitev hujše gospodarske škode. Podrobnejši kriteriji in način ugotavljanja hujše gospodarske škode ter obrazec vloge so določeni v Pravilniku o izvajanju Zakona o davčnem postopku. Poslovni subjekti vlogo (pdf, doc) vložijo pri pristojnem davčnem uradu. Vlogo je mogoče oddati tudi prek sistema eDavki.

Odlog pa ni mogoč za:

  • akontacije davka (npr. akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti, akontacija dohodnine od plač zaposlenim) ali davčni odtegljaj (npr. prispevki za starševsko varstvo, ki gredo v breme delodajalcev)
  • prispevke za zdravstveno zavarovanje
  • prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Za čas odloga se obračunajo obresti po referenčni obrestni meri za izračun državne pomoči, ki jo objavi Evropska komisija, v višini, ki je veljala na dan izdaje odločbe o odlogu oziroma obročnem plačilu.

Podjetnik pa se lahko odloči tudi za obročno odplačevanje davčnih obveznosti.

Pripravila Alenka Bizilj, DATA

Vir: DURS

Komentarjev (3)

  • elena 18. oktobra 2013 - 13:19 Odgovori

    Dober dan!
    Danes sem bila na davčni upravi in vprašala za ta nov zakon od 9.10.2013.
    Tam meni je odgovorili, kjer sem odprla s.p. 1.10.2013, na mene ne velja ta zakon.
    Ali to je prav?
    Lep pozdrav,
    Elena Elichich.

  • jožica 18. oktobra 2013 - 15:06 Odgovori

    recimo kaj pa jaz ki sem odprla sp 1.1.2013 ? no moram reč da zaenkrat še ni tako hudo. lepa hvala

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja