Go to Top

Znižajte svoje dolgove!

»Ne plavajte proti toku, ampak se mu prepustite.« je ena pogosto slišanih modrosti. Časi, v kakršnih smo se znašli, pa ne zahtevajo zgolj prepuščanja toku, temveč prilagoditve.

Znizajte dolgove

Čim hitreje se boste uspeli prilagoditi času in razmeram, bolj uspešno boste poslovali in živeli.

Eden od načinov je zagotovo znižanje dolgov. Kje začeti?

Ne pustite, da vas marketinško naravnana družba zmede. Pred sabo imejte jasen cilj, kaj želite in česa ne. Trdno stojte za svojimi načeli. Saj točno veste, katere so vaše esencialne potrebe in kdaj imate šibak dan, ko kupite nekaj, česar prav zares ne potrebujete. S tako zavestjo boste sposobni zapraviti veliko manj.

Misli ne usmerjajte v dolgove, temveč v proaktivnost. Če se ukvarjate zgolj z mislimi o dolgovih, bo vaša motivacija za delo padla. Posledično bo veliko manj dela opravljenega ter manj prihodkov. Usmerite se v pozitivne cilje: hobije, ki lahko postanejo krasna poslovna priložnost, pomoč prijateljem, gibanju ter udeleževanju na dogodkih, ki vas zanimajo-morda boste prav tam spoznali človeka, s katerim boste kasneje sklenili uspešen posel.

Organizacija prihodkov in izdatkov je na prvem mestu! Vse preveč ljudi si to nalogo jemlje preveč ne-obremenjujoče. Sproti si beležite svoje prihodke in izdatke. Vnaprej določite tudi dinamiko le teh. Predvidite dolgoročne odhodke. Tako boste imeli zadeve v svojih rokah in izognili se boste nepričakovanim izdatkom, ki se pogosto pojavijo v družbi dodatnih izdatkov (obresti, stroškov,…). Vpogled vam bo omogočal tudi načrtovanje kakšnega večjega izdatka, ki si ga boste privoščili za potešitev svoje želje.

Umetnost prodaje

Ob pogledu na specifikacijo vaših nakupov se lahko zgodi, da boste ugotovili, da marsičesa ne potrebujete. Naslednji nakup boste tako lahko opravili veliko pametneje.

Kolikor je v vaši moči, se trudite opravljati nakupe z gotovino. Kup kreditnih kartic le povečuje dolg in odliv sredstev. Če imate več kartic, si zadajte cilj, da v določenih časovnih razmikih eno ukinete in poplačate dolgove. Brez njih se boste počutili bolj lahkotne.

Avtorica: Urška Petrič, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja