Go to Top

Včeraj prvič javno objavljen seznam davčnih neplačnikov

Včeraj je bil na spletnih straneh davčne (DURS) in carinske uprave (CURS) prvič objavljen seznam največjih davčnih neplačnikov. Na njem se je znašlo skoraj 16.000 pravnih in fizičnih oseb, katerih obveznosti presegajo 900 milijonov evrov.

Durs

Objavljeni so davčni zavezanci, katerih neplačane davčne obveznosti so na 25. marec presegale 5.000 evrov in zapadle več kot 90 dni pred tem.

Namen zakonodajalca je krepitev davčne kulture, izboljšanje plačilne discipline ter spodbujanje k prostovoljnemu in pravočasnemu plačevanju davčnih obveznosti.

Pravna podlaga za objavo seznama se nahaja v 20. členu Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2F, Uradni list RS, št. 94/2012), kjer lahko najdete več podrobnosti.

Navodila Informacijskega pooblaščenca pa narekuje objavo seznama neplačnikov v obliki .jpg (slika) datoteke, kar onemogoča indeksiranje podatkov. Z Zakonom o davčnem postopku pa je tudi določeno, da iz navedenih podatkov ni dovoljeno vzpostavljati novih zbirk osebnih podatkov, prav tako jih ni dovoljeno vnašati v že obstoječe zbirke osebnih podatkov.

Zneski dolga niso navedeni, so pa dolžniki razporejeni v skupine glede na višino dolga. Največji dolg, ki ga najdemo na seznamu znaša torej več kot 20 milijonov evrov.

Seznam bo objavljen najpozneje do 10. v mesecu, stari seznam pa se bo iz spletne strani odmaknil. Na seznamu se bodo pojavili dolžniki, ki niso poplačali zapadlih davčnih obveznosti do 25. dne v mesecu pred mesecem objave.

Tistim zavezancem, ki davka niso zmožni plačati zaradi utemeljenih razlogov, na katere sami niso mogli vplivati, pa zakonodaja omogoča možnost odpisa, delnega odpisa, odloga oziroma obročnega odplačevanja. V primerih, ko je ta vloga odobrena, se ti zavezanci ne obravnavajo kot dolžniki.

Seznam lahko najdete na tem linku: Durs

Avtorica: Urška Petrič, Data d.o.o.

Komentarjev (2)

  • lovrenc 30. oktobra 2013 - 13:42 Odgovori

    Spostovani!

    Ali je objavljen tudi seznam neplacnikov socialnih prispekov, poleg durs in curs?

    Lep pozdrav.

    • Data d.o.o. 4. Novembra 2013 - 10:18 Odgovori

      Pozdravljeni,
      Zaenkrat takega seznama še nimamo.

      Lp, DATA

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja