Go to Top

Rabljeno programsko opremo se lahko prodaja brez omejitev

V Evropski uniji lahko vsakdo proda rabljeno programsko opremo, ko to ne potrebuje več!

Prodaja rabljene programske opremeDobra novica za vse, ki razpolagate z licenčno programsko opremo in je ne potrebujete več. Sodišče Evropske unije je namreč zavzelo stališče, da avtor programske opreme ne more nasprotovati nadaljnji prodaji rabljenega programa. To dejansko pomeni, da lahko vsakdo proda računalniški program, ki ga ne potrebuje več in to tudi v primeru, da je to avtor prepovedal v splošnih pogojih uporabe oziroma licenci.

Razprava o tem, ali lahko posameznik proda kupljeno programsko opremo, se je ponovno »odprla« v sodnem sporu med podjetjema Oracle in usedSoft. Slednje trži rabljeno programsko opremo, čemur pa Oracle seveda močno nasprotuje. Čeprav so prodajalci rabljene programske opreme tovrstne sodbe praviloma izgubili, saj so kršili določila licenčnih pogojev, ki so prepovedovala nadaljnjo prodajo, je sodni senat Evropskega sodišča tokrat odločil drugače.

Evropsko sodišče je zavzelo stališče, da avtor programske opreme oziroma programska hiša ne more nasprotovati nadaljnji prodaji rabljenega programa, saj se mu ekskluzivna pravica do distribucije izčrpa s prvo prodajo. Sodniki celo menijo, da prepoved prodaje programov celo krši temeljni pravni reda Evropske unije o prostem razpolaganju z dobrinami. Ker gre za sodbo Evropskega sodišča to dejansko pomeni, da lahko odslej naprej prosto prodajamo programsko opremo na Evropskem trgu. Tega nam ne more več preprečiti nihče – niti izrecna prepoved v splošnih pogojih uporabe.

Vir: Računalniške novice

Kategorije Podjetništvo
Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja