Go to Top

Predlaganje REK obrazcev za družinske pomočnike

S sprejetjem Zakona o uravnoteženju javnih financ – ZUJF (Uradni list RS, št. 40/12), se spreminja obračunavanje in plačevanje prispevkov za zdravstveno zavarovanje za posamezne zavarovance. Skladno z 9. členom ZUJF se za družinske pomočnike – zavarovance iz 25. točke prvega odstavka 15. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju – ZZVZZ (Uradni list RS, št. 72/06 UPB3 s spremembami) obračunava in plačuje tudi prispevek delodajalcev za obvezno zdravstveno zavarovanje in prispevek za zavarovanje za primer bolezni in poškodbe izven dela.

Za družinske pomočnike, po zakonu, ki ureja socialno varstvo, prispevek delodajalcev za obvezno zdravstveno zavarovanje plačujejo občine, po stopnji 5,96 odstotkov od minimalne plače, ki velja za mesec, za katerega se plačuje prispevek. Prav tako občine za te zavarovance plačujejo prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni, po stopnji 0,18 odstotka od minimalne plače, ki velja za mesec za katerega se plačuje prispevek. Prispevek delodajalcev za obvezno zdravstveno zavarovanje in prispevek za zavarovanje za primer bolezni in poškodbe izven dela se plačuje od uveljavitve ZUJF, torej od 31. 5. 2012 dalje.

Navedene prispevke občine izračunajo v obračunu davčnega odtegljaja od pokojnin, nadomestil in drugih dohodkov iz naslova obveznega socialnega zavarovanje – REK-1b obrazcu, tako kot velja za prispevke za socialno varnost. Občine, kot plačniki davka, davčnemu organu predložijo REK-1b obrazec z navedbo vrste dohodka 1094, pri čemer znesek dohodka vpišejo v zaporedno številko 213: Osnova II (Delno plačilo za izgubljeni dohodek – družinski pomočnik po ZSV).

Vir: Pojasnilo DURS, št. 4250-2880/2012-2, 21. 6. 2012