Go to Top

Veste, kaj je izvršnica? Najprej plačaj in se nato pravdaj!

Vlada namerava z izvršnico zajeziti plačilno nedisciplino. GZS to pobudo pozdravlja, a kljub temu opozarja na nekatera odprta vprašanja. Zanimivo je njihovo razmišljanje o tem, kako zagotoviti enakopravno obravnavo upnikov.

Te dni je veliko slišati o izvršnici. Kaj izvršnica sploh je? Vladna ekipa pravi, da gre za nov instrument, s katerim bodo izboljšali plačilno disciplino. V predlogu zakona o preprečevanju zamud pri plačilih je zapisano, da izvršnica “vsebuje nepreklicno pooblastilo podpisnika banki, da izvršnico plača iz sredstev na računu dolžnika, in imetniku izvršnice, da se poplača iz sredstev na računu dolžnika“.

“Tako se sledi načelu najprej plačaj in se nato pravdaj. Z navedenim se želi zmanjšati plačilno nedisciplino in zaščititi dolžnike,“ je zapisano v predlogu.

Za dodatna pojasnila smo prosili pristojno ministrstvo. A s finančnega ministrstva so nam odgovorili sledeče: “Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP-1) je trenutno v javni obravnavi, ki se zaključi 17. junija 2012. Ministrstvo za finance v tem času zbira pripombe, predloge, komentarje in druge pobude zainteresirane javnosti, vezane na omenjeni predlog novele zakona. Po zaključku javne obravnave bo ministrstvo prejete predloge preučilo. Dokler pa omenjeni postopki niso zaključeni in dokler gradivo ni dokončno usklajeno, skladno z ustaljeno prakso komuniciranja, ministrstvo za finance podrobneje ne pojasnjuje predloga novele.”

Torej, na konkretna vprašanja nismo dobili odgovorov, je pa bilo iz koalicijskih vrst večkrat slišati, kaj bomo z izvršnico pridobili in da gre za dober instrument. Poslanec DeSUS Ivan Hršak je tako dejal, da bo omogočila neposredno izterljivost dolga.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je razložil, da se nam obeta pomemben zakon, ki uvaja nov plačilni instrument, s katerim se bo dolžnik zavezal plačati določen znesek. “Na ta način bo upnik prišel do svoje terjatve mimo pravosodja,” je pojasnil konec maja.

GZS opozarja

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so že dlje časa opozarjali, da so potrebne spremembe zakona o preprečevanju zamud pri plačilih. Kaj pa menijo o izvršnici, smo jih povprašali. “Ta pozitivnih učinkov na likvidnost ne bo imela, lahko pa doprinese k ureditvi neposrednih plačil,“ so zapisali v svojih pripombah in predlogih k izvršnici. Ob tem opozarjajo na nekatera še odprta vprašanja: izvršnica naj bi vzpostavila večjo plačilno disciplino, to pa je lahko povezano tudi z večjimi tveganji in negotovim položajem dolžnikov. Register izvršnic bi bil javen, kar pa bi lahko vplivalo na boniteto posameznega dolžnika.

Med drugim je zanimivo tudi razmišljanje GZS o tem, kako bi zagotovili enakopravno obravnavo upnikov. “Vsi upniki, ki bodo uspeli pridobiti izvršnico na prostovoljni bazi, bodo imeli izvršljiv izvršilni naslov, ki so ga pridobili v trenutku, ko je prešel vrednostni papir iz rok dolžnika v roke upnika,“ pravijo, kar pomeni, da bodo ti upniki v neprimerno boljšem položaju kot pa tisti upniki, ki bijejo boj v sodnih izvršilnih postopkih. “Slednji so imeli v dolgoletnih postopkih uveljavljanja svojih pravic in terjatev številne stroške, ki mogoče ne bodo poplačani, kakor tudi ne osnovna terjatev, ker jih bo, malce karikirano, prehitel nekdo z izvršnico izdano pred mesecem dni,“ dodajajo kritično.

Čeprav so imeli predstavniki GZS kar nekaj pripomb, so na koncu dejali, da pozdravljajo pobudo finančnega ministrstva za uvedbo izvršnice. Ob tem menijo, da je treba upoštevati tudi odprta vprašanja, na katera so opozorili. Domisliti si je treba dodatne rešitve, ki bodo obstoječi predlog ureditve instrumenta izvršnice dopolnili do te mere, da bomo v Sloveniji dobili učinkovit in za vse udeležence varen pravni in plačilni instrument, so zapisali.

Vir: 24ur.com

Kategorije Davki Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja