Go to Top

Kaj je sedež in kdaj potrebuje podjetje poslovni prostor?

Vsako podjetje mora v Republiki Sloveniji ob ustanovitvi oz. registraciji določiti sedež in poslovni naslov. Sedež podjetja je dejansko KRAJ kjer opravlja podjetje svojo dejavnost in hkrati tudi kraj v katerem ima podjetje tudi poslovni naslov (ulica in hišna številka).

Za registracijo poslovnega naslova podjetje ne potrebuje posebnega dovoljenja (uporabno dovoljenje naj bi objekt seveda imel – to je eventuelno problem predvsem pri kakšnih starejših objektih), če bo opravljalo tiho pisarniško dejavnost in seveda ne bo sprejemal nobenih strank.

Kaj je sedež in kdaj potrebuje podjetje poslovni prostor?Poslovni prostor lahko podjetje najame ali kupi – ni pa pogoj za opravljanje t.i. tihe pisarniške dejavnosti. V kolikor bi podjetje želelo imeti poslovni prostor doma, v sklopu svojega stanovanja oz. stanovanjske hiše, bi za to moralo urediti spremembo namembnosti iz stanovanjskega v poslovni prostor. Sprememba namembnosti je kompliciran postopek zato, ker je potrebno pridobiti novo gradbeno dovoljenje, nato inšpekcijske službe Upravne enote pregledajo prostor (tehnične, gradbene, prometne idr. omejitve) in izdajo uporabno dovoljenje za poslovni prostor za določeno klasifikacijsko skupino dejavnosti.

Vsekakor uporabno dovoljenje za poslovni prostor potrebujejo podjetja v naslednjih dejavnostih: gostinstvo, hotelirstvo, trgovina, skladiščenje, proizvodnja, izobraževanja (učilnice pisarne vrtec), pisarne-biroji (sprejem strank), sejemska dejavnost, razne delavnice, laboratoriji, ambulante ipd.

Najbolje je, da podjetje pred najemom ali nakupom neke nepremičnine ali objekta preveri, če morda že obstaja dovoljenje za uporabo v poslovne namene, torej da je poslovanje z določeno dejavnostjo (klasifikacijska skupina) v poslovnem prostoru mogoče takoj po prevzemu.

Postopki pridobitve dovoljenja so zelo birokratski in nemalokrat tudi dolgotrajni, podjetje mora vse potrebno urediti na pristojni (glede na lokacijo objekta) Upravni enoti na Oddelku za okolje in prostor, zato priporočamo, da se za ta korak odločijo pravočasno, da ne bi prihajalo do zastojev pri načrtovanem zagonu poslovanja podjetja.

Avtor: Sabina Dimnik Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja