Go to Top

15 nepogrešljivih podjetniških nasvetov (2. del)

Potem, ko smo vam v prejšnjem zapisu predstavili prvih pet nepogrešljivih podjetniških nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da se izstrelite med podjetniške zvezde, naš spisek sedaj nadaljujemo z drugim delom. Ste pripravljeni, da spoznate naslednjih pet nasvetov?

uspeh dveBodite vodja
Čeprav vam morda bolj ustreza vloga sledilca, boste kot podjetnik morali razviti tudi sposobnost vodenja. Vodili ne boste samo podjetja, temveč tudi ljudi. Bodite jim močna opora in vzor.

Ne iščite udobja
Vodenje podjetja ni čajanka, zato ne pričakujte neizmernega udobja, še posebej ne na samem začetku. Namesto tega pričakujte stres, tesnobo, skrbi in pomanjkanje časa. Del podjetniške osebnosti je tudi sposobnost funkcioniranja pod takimi pogoji, zato je najbolje, da zgrabite bika za roge. Ne skrbite – vsako stresno obdobje enkrat mine.

Navdihujte
Navdih je v podjetništvu izjemno pomemben. Slednjega  v prvi vrsti potrebujete prav vi. Ko se znajdete v slepi ulici, pojdite kamorkoli je potrebno, da ga najdete. Dober vir so vaši pretekli (življenjski) uspehi. Vsaj toliko pomembno je tudi, da navdihujete tudi vse okoli sebe, še posebej vaše zaposlene.

Osredotočite se
V podjetniškem svetu je veliko nepomembnega šuma, ki vas lahko zmede pri zasledovanju vaših ciljev. Šum lahko prihaja iz več strani: iz ust ljudi, ki dvomijo v vas, s strani prekomernega »družabnega« mreženja in celo iz vas samih. Utišajte glasove, ki vam pravijo, da ste nesposobni, da vas mora biti strah ipd. Postavite si optimistično-realne cilje in ne izgubite fokusa.

Glejte številke
Čeprav je fraza »številke ne lažejo« zelo izrabljena, je v njej veliko resnice. Občutek, kako dobro ali slabo vam določen podvig uspeva, vas lahko tudi vara. Pustite, da vam številke povedo svojo zgodbo. Nemalokrat boste presenečeni – tako negativno, kot tudi pozitivno.

Potrebujete pomoč pri učenju podjetništva? Tukaj smo, da vam pomagamo!

Preberite si še zadnjih pet nasvetov.

Avtor: Jan Kreuzer

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja