Go to Top

11. Dnevi podjetništva: kako FURS obdavči kriptovalute?

Zagotovite si brezplačno vstopnico na zanimiva predavanja in okrogli mizi na 11. Dnevih podjetništva!

Dneve podjetništva že enajstič v partnerstvu organizirata Tehnološki park Ljubljana in podjetje Data, finančno pa nas podpirajo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Evropski razvojni sklad ter javna agencija SPIRIT Slovenija.

Vsa predavanja in okrogla miza bodo potekali v Tehnološkem parku Ljubljana (Tehnološki park 19 – Stavba B).

Prijavite se!

Kriptovalute: vas bo FURS obdavčil?

Trenutno so kriptovalute izredno priljubljene in tema številnih debat. Vse več posameznikov se odloča, da bi trgovali ali celo rudarili s kriptovalutami, čeprav niso seznanjeni z obdavčitvijo takšnih poslov. Poznamo vsaj pet načinov pridobivanja dohodkov z davčnimi posledicami:

  • trgovanje,
  • rudarjenje,
  • prejemanje plačila,
  • financiranje,
  • obdarovanje.

Naj bo govora o pravnih ali fizičnih osebah, vsi si obetajo in trenutno tudi dosegajo visoke zaslužke. Kako pa bodo dobički obdavčeni? Kljub številnim pojasnilom finančnih uprav mnogih držav – tudi Finančne uprave RS ter Evropske komisije – namreč organi, zadolženi za sprejemanje računovodskih standardov in usmeritev, še kar molčijo. Pojavljajo se sicer nekatera priporočila, ki pa zagotovo še niso zadostna za ureditev računovodskega vidika poslovanja s kriptovalutami, meni Jure Filip, davčni svetovalec v podjetju Data, d.o.o.

Pogosto vprašanje tudi je, kako davčnemu organu dokazati, da je posameznik pridobil premoženje s kriptovalutami. Vemo namreč, da je fizična oseba v RS obdavčena s 70 %, če ne more dokazati izvora svojega premoženja. Gre v primeru, kadar fizična oseba dalj časa in konstantno trguje s kriptovalutami ali jih rudari, za opravljanje dejavnosti, katero je potrebno registrirati?

Predavatelj Jure Filip bo odgovoril na vsa vprašanja, ki se zastavljajo v zvezi z obdavčitvijo kriptovalut in na podlagi doslej znanih priporočil bo na 11. Dnevih podjetništva napovedal, kako bo FURS obdavčil vse, ki na različne načine služijo s to valuto. Vabljeni, predavanje se prične v torek, 13. novembra 2018, ob 12. uri!

Program 11. Dnevov podjetništva

Vabimo tudi na ostale zanimive dogodke! Program ter prijavnico za brezplačna predavanja, druženje in dobro kavo smo že objavili! Pohitite – prijave na 11. Dneve podjetništva 2018 bodo odprte le do zapolnitve prostih mest.

Prijavite se!

Aktivnost sofinancirajo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Evropski sklad za regionalni razvoj in javna agencija SPIRIT Slovenija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja