Go to Top

Pomoč ob rojstvu otroka vsem staršem, novosti pri očetovskem dopustu

Ministrstvo za delo načrtuje odpravo varčevalnih ukrepov na področju družinske politike. To med drugim pomeni, da bo pomoč ob rojstvu otroka spet postala univerzalna pravice in ne bo več vezana na materialni položaj družine. Podobno velja tudi za dodatek za veliko družino. Obetajo pa se tudi spremembe pri izrabi očetovskega dopusta.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Si želite dodatnega zaslužka?

Več informacij

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je v javno razpravo dalo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Kot pravijo na ministrstvu, ta odpravlja varčevalne ukrepe na področju družinske politike in prinaša nekaj drugih poenostavitev in izboljšav.

Prijava na izobraževanje

Pomoč ob rojstvu otroka bo pripadala vsem staršem

pomoč ob rojstvu otrokaPomoč ob rojstvu otroka, ki je le eden od družinskih prejemkov, po novem ne bo več vezana na materialni položaj družine. Do sedaj je namreč veljal cenzus 64 odstotkov povprečne mesečne plače na osebo. Pomoč ob rojstvu otroka bo torej pripadala vsem staršem otrok s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki dejansko tudi živijo v Sloveniji. Trenutno pomoč ob rojstvu otroka znaša 280 evrov.

Enako velja za dodatek za velike družine. Tudi ta ne bo več vezan na materialni položaj družine, ampak bo pripadal vsem družinam s tremi ali več otroki. Pod pogojem, da eden od staršev in otroci stalno bivajo v Sloveniji. Novela zakona naj bi velikim družinam omogočila tudi pomoč pri nakupu vinjete.

Nov način izrabe očetovskega dopusta

Predlagane zakonske spremembe naj bi, poleg novosti, vezanih na pomoč ob rojstvu otroka, prinesle tudi bolj enostaven način izrabe očetovskega dopusta. Njegovo trajanje in višina pa sicer ostajata nespremenjena.

Očetje bodo lahko izrabili vseh 30 dni očetovskega dopusta skupaj, na primer takoj ob rojstvu otroka. Najmanj 15 dni morajo izrabiti kadarkoli od rojstva otroka do najkasneje en mesec po poteku starševskega dopusta v strnjenem nizu, preostanek pa do končanega prvega razreda osnovne šole.

Prijava na izobraževanje

Zanimala sta vas pomoč ob rojstvu otroka in očetovski dopust, zato vabljeni k branju naslednjih prispevkov:

Ne spreglejte pa niti ponudbe izobraževanj, ki jih izvajamo v podjetju Data. Če vas zanima, kako do dodatnega zaslužka, ste dobrodošli na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Komentarjev (5)

  • anja iršil 1. Septembra 2017 - 17:09 Odgovori

    Zakon za očetovski dopust je zgrešen!
    Za 1otroka 15dni super!
    Mi imamo trojčke pa za tri 15 dni
    Dotalno zgrešeno!ta zakon raje porihtajte ni tako veliko trojčkov!

  • Sss rrrr 2. Septembra 2017 - 11:51 Odgovori

    Od kdaj pa bo veljala za novost?

    • Dominika Ahačič 6. Septembra 2017 - 9:07 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vprašanje. Kot pišemo v prispevku, je predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih šele v javni obravnavi. Tako da je o datumu uveljavitve napovedanih sprememb zaenkrat še težko govoriti.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • Darinka Lakner Bevc 7. Septembra 2017 - 14:32 Odgovori

    Spoštovani!
    Moja snaha je Američanka in živi dve leti v Sloveniji.S sinom živita v Ljubljani v najemniskem stanovanju.Ker težko prideš do stanovanja,nimata stalnega bivališča.Babica bom čez nekaj dni,pomoč pri rojstvu lahko dobi samo sin,ta pomoč pa je veliko manjša od ostalih državljanov. Zakaj taka kritičnost? Ne dobiš ne službe in ne stanovanja!
    In še zakon s tujko je kaznovan!

    Lep pozdrav in srečno!

    • Manca Borko Grimšič 12. Septembra 2017 - 13:38 Odgovori

      Pozdravljeni, svetujemo vam, da se s konkretno težavo obrnete na pristojni center za socialno delo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja