Go to Top

Domača kozmetika: Zakaj bi jo izdelovali sami?

Domača kozmetika je zadnja leta čedalje privlačnejša. Cenovno je vse bolj ugodna, med potrošniki pa se je razširilo prepričanje, da je koristna za kožo. Mnogi ognjičevo kremo in druge vrste naravnih kozmetičnih izdelkov radi proizvajajo sami in jim je to delo v veselje. Če tudi v razmišljate, da bi z domačimi kozmetičnimi izdelki zaslužili kakšen dodaten evro, lahko vašo poslovno idejo najprej preverite na našem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Ko boste prepričani, da bo vaša domača kozmetika privabila dovolj kupcev, lahko ustrezno registrirate dejavnost. Kakšni so pogoji za to?

Prijava na izobraževanje

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Domača kozmetika - jo radi izdelujete? Bi radi s tem dodatno zaslužili? Kako? To izveste na Dati!

Več informacij

Prvi korak, da bo vam bo domača kozmetika prinesla dodaten zaslužek, je ustanovitev podjetja. To hitro, enostavno in brezplačno opravite na VEM točki Data. Kako poteka sam postopek in katero dokumentacijo boste potrebovali, se lahko pozanimate na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja. Če boste želeli izdelovati domačo kozmetiko, boste morali registrirati dejavnost Proizvodnja parfumov in toaletnih sredstev (20.420).

Sem spada proizvodnja sredstev za osebno nego in ličenje:

domača kozmetika

  • parfumov in toaletnih vodic
  • lepotil in ličil
  • zaščitnih sredstev za sončenje in sredstev za porjavenje
  • sredstev za manikiranje in pedikuro
  • šamponov, lakov za lase in drugih frizerskih preparatov
  • zobnih past in sredstev za ustno higieno
  • brivskih preparatov
  • dezodorantov in kopalnih soli
  • depilatorjev

Domača kozmetika mora biti ustrezno priglašena

Domača kozmetika mora biti, preden je dana na trg, ustrezno priglašena. To pomeni, da morajo proizvajalci, distibuterji in uvozniki kozmetičnih proizvodov dejavnost in kozmetični izdelek predhodno priglasiti pristojnim institucijam.

Dejavnost odgovorna oseba priglasi na posebnem obrazcu Uradu RS za kemikalije. Medtem ko se kozmetični izdelek, preden je dan na trg, elektronsko priglasi Evropski komisiji. Več o tem pa na spletni strani portala eVEM.

Prijava na izobraževanje

Poleg tega mora domača kozmetika biti proizvedena v skladu z načeli dobre proizvodne prakse, dokumentacija z informacijami o kozmetičnih izdelkih pa mora biti vselej dostopna pri odgovorni osebi. Zagotoviti je treba tudi pogoje glede ustreznega označevanja, informacije za javnost in pravočasno obveščati o resnih neželenih učinkih.

Bi kozmetiko prodajali prek spleta?

Vsak podjetnik, ki se bo ukvarjal s prodajo svojih ali drugih izdelkov oziroma storitev, se zaveda, da je za prodajo in promocijo izdelkov spletna trgovina postala nepogrešljiva. Če je, glede na naravo izdelkov, možno, je prodaja prek spleta skorajda obvezna. Domača kozmetika je že takšna, da jo lahko odlično tržite tudi v spletni trgovini. Na kaj morate biti pri tem pozorni, pišemo v prispevku Spletna trgovina – ima jo lahko vsak, a le redki imajo zanjo dovolj znanja. Sicer pa boste morali pri ustanovitvi podjetja izbrati tudi dejavnost Trgovina na drobno po pošti ali po internetu (47.910).

Komentarjev (2)

  • natasa knavs 24. Novembra 2017 - 7:39 Odgovori

    Pozdravljeni!

    Ker se zanimam za odprtje S.P.- ja za izdelavo in prodajo kozmeticnih izdelkov, me zanima kako je z izdelki, ki jih v zgoraj nasteti listi proizvodov ni napisanih, to je izdelava naravnih mil, ali tudi ti izdelki sodijo v to listo? Zanima me tudi, ce imam lahko za izdelavo in prodajo ( samo) naravnih mil, katero drugo obliko podjetja, oziroma, ce lahko samo priglasim osebno dopolnilno delo?

    • Manca Borko Grimšič 24. Novembra 2017 - 10:22 Odgovori

      Pozdravljeni! Vabimo vas, da se naročite na našo VEM točko za posvet (data@data.si), kjer boste lahko splošne pogoje za opravljanje dejavnosti dobili brezplačno. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja