Go to Top

OECD napoveduje občutno rast BDP

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je občutno izboljšala napoved za rast BDP (bruto domačega proizvoda ) v Sloveniji. Slovenska gospodarska rast naj bi letos dosegla 3,8 odstotka, kar je 1,4 odstotne točke več, kot je kazala prejšnja napoved.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Ustanovitev podjetja na Dati je hitra, enostavna in brezplačna.

Več informacij

Ključen dejavnik za rast BDP močna zasebna potrošnja

OECD ocenjuje, da gre razloge za rast BDP iskati predvsem v večjem domačem povpraševanju. Kljub temu pa ne gre zanemariti, da raste tudi javna potrošnja, kar je po mnenju OECD posledica odprave nekaterih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju.

O tem, da se gospodarsko vzdušje v državi izboljšuje, smo sicer že pisali v prispevku Gospodarska rast v prvem četrtletju visoka. Če vas mika ustanovitev podjetja, je zato zdaj pravi čas, da vaše ideje udejanjite. Pri tem vam na Dati nudimo celovito podporo. Računovodsko in davčno svetovanje vam utegneta koristiti že pred samo ustanovitvijo podjetja. Brezplačno pa vam nudimo vse informacije glede postopka za ustanovitev s.p. ali d.o.o., glede pisanja poslovnega načrta in glede pridobivanja sredstev na razpisih.

Prijava na izobraževanje

rast bdpOECD med drugim ugotavlja tudi, da brezposelnost v Sloveniji še naprej upada. Kar je še eden izmed razlogov za rast BDP. Obenem v OECD opozarjajo, da na nekaterih področjih zaradi staranja prebivalstva že primanjkuje kadra. Če imate tudi v vašem podjetju težave pri iskanju primernih sodelavcev, vam priporočamo kadrovsko svetovanje.

Ob koncu maja je bilo sicer na Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 87.655 brezposelnih, kar je približno 14 odstotkov manj kot pred letom dni.

V maju se je na Zavodu na novo prijavilo 5.210 brezposelnih oseb. Med njimi je bilo 2.835 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 570 iskalcev prve zaposlitve ter 919 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Delodajalci so maja Zavodu največ prostih delovnih mest sporočili za naslednje poklicne skupine:

  • delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih,
  • prodajalci,
  • vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev,
  • natakarji,
  • čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki,
  • zidarji,
  • elektroinštalaterji,
  • drugi delavci za preprosta dela,
  • kuharji,
  • strugarji.

Prijava na izobraževanje

Slovenija mora zmanjšati ovire za podjetnike

Slovenija bi morala po mnenju OECD zmanjšati birokratske ovire in poenostaviti predpise, da bi s tem lahko privabila več tujih investicij. Slovenija mora pospešiti privatizacijo, kar bo ustvarilo več priložnosti za tuje neposredne investicije, ter sprejeti reforme in zmanjšati ovire za podjetnike, svetuje OECD. Le tako bo namreč slovensko gospodarstvo povečalo konkurenčnost.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja