Go to Top

Dohodnina 2016: Zadnji sveženj informativnih izračunov je na poti

Zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2016 je na poti k naslovnikom. Finančna uprava RS (FURS) jih je namreč izdala z dnem 31. maj. Preveč plačana dohodnina 2016 bo zavezancem nakazana na TRR 28. julija.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Vse informacije o poslovanju na enem mestu.

Več informacij

Finančna uprava je poslala še zadnjih 566.269 informativnih izračunov dohodnine za leto 2016. Od 31. marca 2017, ko je bilo zavezancem izdanih prvih 947.550 informativnih izračunov, jih je tako bilo letos skupaj izdanih 1.513.819.

Prijava na izobraževanje

Do kdaj je čas za ugovor?

Zavezanci boste v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine. Na FURS opozarjajo, da je treba izračune natančno pregledati in preveriti, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. V kolikor imate pri pregledu težave oziroma so vam stvari nerazumljive, vam nudimo davčno svetovanje. Navedene podatke na izračunu morate namreč primerjati s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki ste jih prejeli od svojega izplačevalca.

Preverite izračun dohodnine s pomočjo našega kalkulatorja:

Informativni izračun dohodnine

Če ugotovite, da so podatki pomanjkljivi ali napačni oziroma da je vaša dohodnina 2016 prenizko ali previsoko ugotovljena, morate podati ugovor. To lahko storite najpozneje do 30. junija 2017. Če tega ne storite, ste v prekršku, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Obrazec ugovora je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani FURS.

dohodnina 2016Ugovor na izračun dohodnine je treba natančno izpolniti. Če imate pri primerjanju podatkov oziroma pripravi ugovora kakršnekoli težave, vam nudimo davčno svetovanje.

Informativni izračun plače

Če pa se z informativnim izračunom dohodnine strinjate, bo ta po poteku roka za ugovor (30. 6. 2017) samodejno postal odločba.

Preplačana dohodnina 2016 bo na računu 28. julija

Dohodnina 2016 bo zavezancem vrnjena 28. julija 2017. Tisti zavezanci, ki pa ste v lanskem letu plačali premalo davka, boste položnico za plačilo dohodnine morali poravnati do 31. julija. Dohodnina 2016 se lahko plača tudi v obrokih. Če se davek ne nanaša na opravljanje dejavnosti, lahko fizična oseba davek poravna v treh mesečnih obrokih. Več o obročnem plačevanju dohodnine pa v prispevku Izračun dohodnine 2016 – ste ga že prejeli?.

Vsi tisti, ki ste informativni izračun dohodnine 2016 prejeli v prvem svežnju, vse informacije o nakazilu oziroma plačilu dohodnine dobite na spodnjih povezavah:

Prijava na izobraževanje

Ostali zavezanci, ki ste v letu 2016 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in ki do 15. junija 2017 na dom ne boste prejeli informativnega izračuna dohodnine, morate dohodninsko napoved vložiti sami (ne glede na višino prejetega dohodka), in sicer do 31. julija 2017, so še sporočili iz FURS.

Izobraževanja Data

Ste podjetnik? Iščete nova znanja, informacije s področja podjetništva?

Nudimo širok nabor seminarjev in delavnic pred, med in po registraciji podjetja.

Preverite seznam

Komentarjev (4)

  • Bronja Golob 31. Julija 2017 - 7:30 Odgovori

    Meni je na odločbi pisalo da jw nakazilo 28.7. pa do danes še nisem nič dobila… Kako je s tem?

    • Dominika Ahačič 31. Julija 2017 - 8:26 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vprašanje. Predlagamo, da se obrnete na Finančno upravo RS.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • darja kocjančič 9. avgusta 2017 - 18:31 Odgovori

    kdaj dobimo informativni izračun dohodnine tisti,ki smo vložili ugovor

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja