Go to Top

Sodni izvedenci so lahko tudi podjetniki

Sodni izvedenci so lahko tudi podjetniki - Data d.o.o.

 

Sodni izvedenec kot dejavnost je izredno zanimiva za nekoga, ki predstavlja strokovnjaka svojega področja. Sodni izvedenci so osebe, ki so imenovane za neomejen čas s pravico in dolžnostjo, da sodišču na zahtevo podajo mnenje glede strokovnih vprašanj. To dejavnost lahko podjetnik opravlja tudi preko registriranega d.o.o.-ja ali s.p.-ja. Sodni izvedenci so lahko le fizične osebe.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Kakšne obveznosti vas čakajo, če se samozaposlite?

Več informacij

Sodni izvedenci - kako začeti

Sodni izvedenec v okviru svojega delovanja izdeluje strokovna mnenja in izvide na zahtevo sodišča. Sodni izvedenec v okviru tega izda izvid in izvedensko mnenje.

Nekdo lahko začne delovati kot sodni izvedenec na podlagi odločbe o imenovanju za sodnega izvedenca, ki jo izda ministrstvo, pristojno za pravosodje.  Pred ministrom mora tudi izreči prisego in samo imenovanje je nato objavljeno v Uradnem listu Republike Slovenije. Sodni izvedenci dobijo štampiljko in izkaznico od ministrstva (na njegove stroške).

Sodni izvedenci in usposabljanja

Sodni izvedenec se mora v petih letih udeležiti najmanj 5 strokovnih izpopolnjevanj, ker potrjuje z predložitvijo dokazil po poteku vsakih pet let. V primeru da se teh strokovnih usposabljanj ne dokaže ali ne izvede, lahko minister odredi suspenz in začne postopek za razrešitev.

Sodni izvedenci in nagrada

Nagrada za delo izvedenca je definirana po tarifi za vrednotenje dela. Ta pa je opredeljena v Pravilniku o sodnih izvedencih in sodnih cenilcih.

Prijava na izobraževanje

Podjetnik delo sodnega izvedenca lahko opravlja tudi preko registriranega d.o.o.-ja ali s.p.-ja. Vse informacije o registraciji podjetja brezplačno dobite na seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Sodni izvedenci in dovoljenja ter pogoji za opravljanje dejavnosti

Sodni izvedenciSodni izvedenci lahko svojo dejavnost opravljajo, če izpolnjuje pogoje glede državljanstva Republike Slovenije ali katere druge države članice Evropske unije (EU), Evropskega gospodarskega prostora (EGP) ali Švicarske konfederacije. Če je kandidat državljan katere druge članice EU ali državljan EGP, mora k vlogi priložiti overjeno dokazilo o tem.

Sodni izvedenci morajo biti tudi poslovno sposobni in osebnostno primerni. In sicer na način, da je utemeljeno sklepati, da bodo izvedensko delo opravljali pošteno in vestno ali če je dvakrat neupravičeno zavrnil zahtevo sodišča, za podajo izvida ali mnenja.

Sodni izvedenec ne sme biti pravnomočno obsojen za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, zaradi katerega bi bil moralno neprimeren za opravljanje izvedenskega dela. V nasprotnem primeru sodni izvedenec lahko prejme prepoved opravljanja dela.

Poleg tega morajo sodni izvedenci imeti tudi univerzitetno izobrazbo. Izjemoma lahko tudi visoko, višjo ali srednjo strokovno izobrazbo, če na področju primanjkuje sodnih izvedencev, ki bi imeli univerzitetno izobrazbo.

Prijava na izobraževanje

Sodni izvedenci morajo za opravljanje dejavnosti ob vlogi natančno navesti področja in trajanja poklicnih izkušenj in zaposlitev, priložiti potrdila o udeležbi strokovnih posvetovanjih in drugih izobraževalnih oblikah, priložiti podatke o objavljenih strokovnih in znanstvenih prispevkih, dokazati raziskovalno in izobraževalne dejavnosti ter druga  mnenja, potrdila in izjave o strokovnosti ocene in priporočila drugih državnih ali izobraževalnih organov, ustanov, strokovnih združenj in drugih strokovnih institucij s strokovnega področja in pod-področja svojega izvedenskega delovanja.

Registracija podjetja je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Sodni izvedenci morajo opraviti pisni in ustni preizkus

Da sodni izvedenci lahko opravljajo svoje delo, morajo opraviti pisni in ustni preizkus. Imeti morajo tudi šest let delovnih izkušenj s področja dela, ki ga bodo opravljali kot izvedenci. Izjemoma so lahko brez zadostnih izkušenj, če iz tega področja primanjkuje sodnih izvedencev. Izvedenci prav tako ne smejo opravljati dejavnosti, ki s sodnim izvedenstvom ni združljiva. Aktivno morajo obvladati slovenski jezik, kar državljani katere druge članice EU ali EGP dokazujejo s potrdilom o opravljenem izpitu na visoki ravni po javno veljavnem izobraževalnem programu za odrasle slovenščina za tujce.

Prijava na izobraževanje

DATA d.o.o

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja