Go to Top

Dohodki iz dejavnosti se normirancem ne vštevajo v letno odmero dohodnine

Ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov pomeni poenostavljen način ugotavljanja davčne osnove, saj zavezancem ni nujno treba voditi knjigovodstva, temveč le poenostavljene evidence. Dohodki iz dejavnosti pa se samostojnim podjetnikom, ki se odločijo za obdavčitev na podlagi normiranih odhodkov, ne vštevajo v letno odmero dohodnine.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ste vedeli, da se dohodki iz dejavnosti normirancem ne vštevajo v letno odmero dohodnine? Kakšne so še posebnosti poslovanja na podlagi normiranih odhodkov?

Več informacij

Davčno osnovo lahko z upoštevanjem normiranih odhodkov ugotavljajo le določeni zavezanci. Kdo je lahko normiranec, razlagamo v prispevku Normiranec – koliko davka bo plačal?.

Kljub temu, da je poslovanje normirancev poenostavljeno, to ne pomeni, da nimajo točno določenih obveznosti. Kdaj se torej izplača biti normiranec in kakšne obveznosti ima normiranec? Vse informacije dobite na našem seminarju.

Prijava na izobraževanje

Dohodki iz dejavnosti – kako se odmeri dohodnina?

Normiranci ugotovijo davčno osnovo tako, da od ustvarjenih prihodkov odštejejo normirane odhodke v višini 80 % ustvarjenih prihodkov. To pomeni, da je davčna osnova enaka 20 % prihodkov. Skladno s 135.a členom Zakona o dohodnini (ZDoh-2) je davčna stopnja 20 %. Davek torej znaša 4 % (20% x 20%).

Dohodki iz dejavnostiDohodnina od dohodka iz dejavnosti se šteje za dokončen davek. To pomeni, da se dohodki iz dejavnosti normirancem ne vštevajo v letno odmero dohodnine. Normiranci, ki imajo le dohodke iz dejavnosti, torej ne prejmejo letne odmere dohodnine in ne morejo uveljavljati olajšav, kot je splošna olajšava, olajšava za vzdrževane družinske člane in olajšava za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje.

Prijava na izobraževanje

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Več informacij o obveznostih, ki jih ima normiranec, dobite na našem izobraževanju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec, kjer natančno razalgamo tudi, kako je z dohodki iz dejavnosti.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja