Go to Top

Minimalna pokojnina bo 500 evrov

Državni zbor je brez glasu proti sprejel novelo pokojninskega zakona. Ob izpolnjenih polnih upokojitvenih pogojih bo po novem minimalna pokojnina znašala 500 evrov. To je pomemben korak k omejevanju tveganja revščine med upokojenci, so prepričani na Vladi.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Nikoli ni prepozno, da postanete podjetnik!

Več informacij

Vlada je novelo, ki določa, kolikšna bo minimalna pokojnina, pripravila na pobudo in v sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije. Novela po besedah ministrice za delo dr. Anje Kopač Mrak ne posega v temeljna načela pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ampak zagotavlja najnižjo starostno ali invalidsko pokojnino za tiste, ki so izpolnili polne pogoje za upokojitev.

Prijava na izobraževanje

Vas zanima, kdo se bo lahko upokojil v letu 2017?

Minimalna pokojnina bo 500 evrov

minimalna pokojninaVsem upokojencem, ki so kadarkoli delali polno pokojninsko dobo, bo zagotovljena minimalna pokojnina v višini 500 evrov mesečno. Tudi v primeru, ko imajo ali bi imeli, zaradi nizkih plač po splošnih pravilih odmerjeno nižjo starostno pokojnino od 500 evrov.

Minimalna pokojnina mora biti vsaj tako visoka, da upokojencem ne bo treba zaprositi za varstveni dodatek, je še dodala ministrica. Najnižja pokojnina bo v skladu z novelo po njenih navedbah zagotovljena skoraj 45.300 osebam. Med njimi je več kot 29.700 žensk.

Letos vsem upokojencem tudi letni dodatek

V letošnjem letu bodo vsi upokojenci upravičeni do letnega dodatka, za kar bo potrebna sprememba Zakona o izvrševanju proračuna za leti 2017 in 2018, ki ga je Vlada že sprejela. Najvišji letni dodatek bo tako znašal 400 evrov, najnižji pa 90 evrov. Tisti s pokojninami, nižjimi od 760 evrov, bodo dobili letni dodatek izplačan v štirih različnih višinah, in sicer v odvisnosti od višine pokojnine. O tem smo že pisali v prispevku Regres za upokojence bo višji.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi: 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja