Go to Top

So modno oblikovanje, aranžerstvo in dekoraterstvo vaša strast?

V kolikor ste modni navdušenec in kreator, spremljate svetovne trende modnih pist ali pa menite, da imate dober občutek za oblikovanje, morda lahko razmislite o registraciji dejavnosti, ki poleg (modnega) oblikovanja tekstilij zajema tudi dekoriranje in drugo oblikovanje.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Zakaj ima samozaposlitev lahko številne prednosti?

Več informacij

Dejavnost, ki jo Standardna klasifikacija dejavnosti (SKD 2008) umešča pod šifro 74.100, je Oblikovanje, aranžerstvo, dekoraterstvo. Sem sodi:

  • oblikovanje tekstilij, oblačil, čevljev, nakita, pohištva in drugih izdelkov široke rabe,
  • notranje dekoriranje in aranžerstvo (aranžiranje izložb in prostorov),
  • grafično oblikovanje,
  • industrijsko oblikovanje (oblikovanje izdelkov z upoštevanjem skladnosti med funkcionalnostjo, estetiko in tehnološkim procesom).

Prijava na brezplačno izobraževanje

oblikovanjeKaj dela modni oblikovalec?

Modni oblikovalec oblikuje oblačila, ki ustrezajo modnim trendom in željam kupcev. Oblikovanje visoke mode je najbolj privlačno področje modnega oblikovanja, a tudi najtežje dosegljivo. Več priložnosti je v proizvodnji konfekcije in pri večjih proizvajalcih oblačil (ZRSZ).

Kaj dela grafični oblikovalec?

Grafični oblikovalec pripravlja in izdeluje grafična sporočila v različnih tehnikah in z različnimi izraznimi sredstvi, kot je pano, oglas, ilustracija ali označba. Z uporabo grafičnih računalniških programov ustvarja nepogrešljive grafične izdelke (ZRSZ).

Kaj dela industrijski oblikovalec?

Industrijski oblikovalec, ki dela samostojno v agenciji ali podjetju, mora imeti nadzor nad nastajanjem izdelka v vseh fazah od idejnega projekta do končne proizvodnje (ZRSZ).

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Pod to dejavnost pa se umešča tudi:

  • Opremljanje interierjev,
  • Montaža gledaliških zastorjev,
  • Montaža notranjih žaluzij, rolojev, zastorov, lamelnih zaves,
  • Montaža karnis, lamelnih zaves, zastorov, rolojev, plisejev, notranjih nevgrajenih žaluzij.

Kaj bi še lahko …

Če bi želeli, na primer, to, kar izdelate, tudi prodati, bo potrebna registracija dejavnosti 47.710 Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z oblačili. Sem spada tudi specializirana trgovina na drobno (npr. butik) z oblačili, s krznenimi izdelki, z oblačilnimi dodatki, kot so rokavice, kravate, naramnice ipd.

Lahko pa z vašimi izdelki zalagate tudi druge trgovine, v tem primeru bo potrebna registracija dejavnosti 46.420 Trgovina na debelo z oblačili in obutvijo. Sem spada trgovina na debelo z oblačili, tudi športnimi, z oblačilnimi dodatki, kot so rokavice, kravate in naramnice, s krznenimi izdelke, z obutvijo in z dežniki.

Prijava na brezplačno izobraževanje

“Modna pista, to je prava stvar”

Če vas mikajo modne brvi in niste model, pa morda lahko razmislite o tem, da organizirate modno revijo. To se v SKD 2008 uvršča pod 90.010 Umetniško uprizarjanje. Sem sodi priprava in izvedba gledaliških, opernih ali plesnih predstav, koncertov, lutkovnih predstav ter drugih odrskih prireditev; dejavnost gledaliških in cirkuških skupin, ansamblov, orkestrov ipd.; dejavnost samostojnih umetnikov, kot so igralci, plesalci, glasbeniki, govorniki, predavatelji; dejavnost voditeljev predstav in prireditev, diskdžokejev (didžej).

Izposojevalnica oblačil

Mnogi pa se zaradi različnih razlogov odločijo, kadar imajo kak pomembnejši dogodek, ne za nakup, temveč izposojo oblačil. V kolikor bi se želeli s tem ukvarjati, boste morali registrirati dejavnost 77.290 Dajanje drugih izdelkov za široko rabo v najem in zakup, kamor sodi izposojanje raznovrstnih izdelkov za hišno ali osebno rabo gospodinjstvom ali podjetjem (torej, lahko imate tudi izposojevalnico pohištva, strojev in podobno, ne le oblačil).

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kaj lahko izposojate:

  • obleke in obutev, tekstilni izdelki,
  • pohištvo, keramika in stekleni izdelki, kuhinjske in namizne posode,
  • električne in elektronske gospodinjske naprave in hišnih potrebščine,
  • nakit, glasbeni instrumenti, scenski rekviziti in kostumi,
  • strojčki in oprema za hišna popravila,
  • rože in rastline,
  • zabavna elektronika.

PotrošnikiČesa pa ta dejavnost ne zajema?

Ta dejavnost pa ne zajema dejavnosti arhitekture; za to boste rabili registrirati dejavnost, ko so 71.111 Arhitekturno projektiranje, 71.112 Krajinsko arhitekturno, urbanistično in drugo projektiranje ter 74.100 Oblikovanje, aranžerstvo, dekoraterstvo).

Tudi risanje 3D hiš se ne umešča pod to dejavnost, temveč pod 63.110 Obdelava podatkov in s tem povezane dejavnosti (če stranka prerisuje skice v elektronsko obliko); 71.111 Arhitekturno projektiranje (če stranka riše načrte) in, če bi grafično oblikovali predmete, tudi 74.100 Oblikovanje, aranžerstvo, dekoraterstvo.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Obrtna dejavnost? Ja!

Ta dejavnost se uvršča na listo dejavnosti, ki se običajno opravljajo na obrtni način. Več o tem smo pisali v Pred registracijo podjetja preverite, ali potrebujete obrtno dovoljenje. Že veste, če boste registrirali s. p. ali d. o. o.?

Za opravljanje te dejavnosti posebne licence, tečaja ali šole ne potrebujete, je pa to vsekakor velika prednost saj boste za dejansko izvajanje te dejavnosti potrebovali tako znanje kot izkušnje!

Spomnimo, vsaka naknadna doregistracija dejavnosti je hiter, enostaven in brezplačen postopek, ki ga lahko opravite na VEM točki DATA!

Morda vas zanima tudi, katera služba najbolj ‘sede’ na vaš karakter?

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija želene oblike podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja