Go to Top

Dvig minimalne plače za dobrih 14 evrov

Na delovnem ministrstvu so v petek, 20. januarja 2017, potrdili dvig minimalne plače za leto 2017. Ta po novem znaša 804,96 evra bruto, kar je za 1,8 odstotka oziroma za 14,23 evra več od minimalne plače v minulem letu (790,73 evra).

prednosti_slabosti_samozaposlitve hobi Abeceda poslovanja

Pri uskladitvi so v skladu z Zakonom o minimalni plači (ZMinP) poleg rasti cen življenjskih stroškov (0,5%) upoštevana tudi ugodna gospodarska rast ter gibanja plač in zaposlenosti v preteklem letu. V prvih enajstih mesecih preteklega leta se je v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem za 1,8% povišala tudi povprečna plača v Republiki Sloveniji.

Prijava na izobraževanje Abeceda poslovanja

“Z dvigom minimalne plače v enakem odstotku bomo tako zagotovili ohranitev razmerja med minimalno in povprečno plačo, hkrati pa prispevali k izboljšanju socialnega položaja zaposlenih z najnižjimi dohodki,” še pišejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

Dvig minimalne plačeKdo je upravičen do minimalne plače?

Vsak, ki pri delodajalcu v Republiki Sloveniji dela polni delovni čas, je upravičen do plačila za opravljeno delo najmanj v višini minimalne plače. V primeru krajšega delovnega časa od polnega delavcu pripada najmanj sorazmerni del minimalne plače, pišejo na MDDSZ.

Prijava na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s hobijem in idejo

Kaj sodi v minimalno plačo?

 • osnovna plača delavca za določen mesec,
 • del plače za delovno uspešnost in dodatki, ki mu pripadajo, razen dodatka za delo preko polnega delovnega časa.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Iz minimalne plače so izvzeti trije dodatki dodatke za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, in sicer:

V minimalno plačo ni možno vštevati povračil stroškov, ki jih je delodajalec dolžan izplačati delavcu (npr. povračilo stroškov za prehrano med delom, – preverite, koliko znaša minimalen in maksimalen znesek za malico – za prevoz na delo in z dela, stroškov na službenem potovanju), kot tudi ne drugih prejemkov iz delovnega razmerja (npr. regres za letni dopust, odpravnine, jubilejne nagrade – pisali smo o tem, da bo izplačilo letne nagrade za delovno uspešnost in božičnice letos, gledano z davčnega vidika, bolj ugodno).

Morda vas zanima:

Prijava na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve

Komentarjev (2)

 • joža 25. Januarja 2017 - 17:33 Odgovori

  Vsak bi moral biti opravičen do minimalne plače,vendar to ne drži.Delam za polni delovni čas v javnem sektorju,(v skupini J).Kaj ta J pomeni,si lahko tolmači vsak po svoje.Sem v 14 plačilnem razredu.Minimalna se začne z 16 razredom.Na plačilni listi imam dodatek do minimalne plače.Zato se pa držim pregovora,ne moreš me tako malo plačati,kot lahko malo naredim.

  • G.S. 1. Februarja 2017 - 10:49 Odgovori

   Joža, seveda imate bruto MP, kako lahko rečete da ne? Bruto na plačilni listi imate 790,73€ (v kolikor ste delali polni delovni čas in niste bili denimo na bolniški, takrat prejmete sorazmerni del razlike do MP) … ker zneska 790,73€ (za leto 2016; 804,96€ za leto 2017) z osnovno plačo ne dosegate, vam je delodajalec dolžan (in vam tudi izplačuje)obračunati razliko do MP,torej do bruta 790,73€ oz. 804,96€ …
   In žalostno, da se držite “vašega reka”, zato pa ste na MP …, ker čič ne da nič, ležanje pa še manj… Poskusite se oprijeti tega reka: “Več znaš, več veljaš”.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja