Go to Top

Znate speči res dobre medenjake? Mi imamo recept za uspeh!

Znate speči res dobre medenjake? Mi imamo recept za uspeh!

template_hobi-in-ideja

Če ste danes bolj kot za računalnikom za štedilnikom in pečico, naj vam izdamo, da imamo v nadaljevanju prispevka za vas tudi recept za medenjake, ki vedno uspejo.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Preden pa se vrnemo k temu, za vse tiste, ki menite, da bi z vašo peko lahko tudi kaj zaslužili, bodisi s prodajo bodisi preko izvajanja kuharskih tečajev, preverjamo, kaj morate urediti in kakšnim pogojem zadostiti, da bi to dejavnost tudi pravno legalno izvajali in od tega imeli dodaten zaslužek.

recept za uspehRecept za uspeh: zaslužite s peko slaščic

Če uživate v pripravi, ustvarjanju in peki slaščic in bi želeli svoj hobi spremeniti tudi v posel, vas čaka kar nekaj dela in tudi finančnega vložka. Preden se dela zares lotite, boste mogli registrirati s. p., popoldanski s. p. (v primeru, da ste zaposleni za polni delovni čas) ali d. o. o. Spomnimo, registracija podjetja na VEM točki DATA je hitra, enostavna in brezplačna.

Te dejavnosti kot osebno dopolnilno delo ne morete opravljati. Več v Dopolnilna dejavnost ni osebno dopolnilno delo!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Katero dejavnost boste morali registrirati?

Glede na Standardno klasifikacijo dejavnosti (SKD 2008) bo za pravno legalno izvajanje te dejavnosti potrebna registracija pod šifro C10.710 Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic in C10.720 Proizvodnja prepečenca in piškotov; proizvodnja trajnega peciva in slaščic.

Če boste poleg teh prodajali še slaščice, ki jih je naredil kdo drug, morate registrirati še dejavnost trgovine – G47.24 Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s kruhom, pecivom, testeninami, sladkornimi izdelki. Več si lahko preberete v Hobi in podjetništvo – registracija s. p. ali d. o. o. za peko slaščic.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Recept za uspeh: izvajanje kuharskih tečajev

Za izvajanje kuharskih tečajev pa boste morali registrirati dejavnost 85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje.

Tudi pri registraciji te dejavnosti ne boste ušli mimo pogoja, ki narekuje minimalna higienska pravila. Ko stvari, kot so posel, zadevajo hrano, so slovenska pravila, sprejeta po EU smernicah, precej zahtevna, a ne nedosegljiva.

Upoštevati boste morali prav vse vidike: od primernega shranjevanja hrane in vse do samega prostora, kjer boste izvajali kuhanje oziroma peko (ta mora biti načrtovan in izdelan tako, da se prepreči tveganje za kontaminacijo, predvsem preko živali in škodljivcev), več o HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point)  ter drugih pogojih in minimalnih higienskih standardih si lahko preberete v prispevku pogoji za opravljanje slaščičarske dejavnosti.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Recept za uspeh: medenjaki

Kot zgoraj obljubljeno, pripenjamo recept Datine sodelavke za medenjake, ki vedno uspejo.

Sestavine:

  • 0,5 kg moke + 0,25 dag moke
  • 20 dag sladkorja v prahu
  • 12,5 dag margarine
  • 12,5 dag medu
  • 2 jajci
  • 1 mala (zvrhana) žlička cimeta
  • 1 mala (zvrhana) žlička mletih klinčkov
  • 1 mala (zvrhana) žlička sode bikarbone
  • celi mandeljni, lešniki ali orehi
  • 1 jajce za premaz
  • po želji za okras – beljakova glazura: 1 beljak + 7 dag sladkorja v prahu

Prijava na brezplačno izobraževanje

Priprava:

Zmešajte moko, začimbe in sodo bikarbono ter mešanici dodajte že sladkor v prahu, margarino, med in jajci. Vse skupaj zmešajte z mešalcem in nato ročno vnesite še 25 dag  moke. Zvaljajte na debelino približno 0,5 cm in izrežite piškote želenih oblik. Okrasite jih z oreščki ter premažite s stepenim jajcem in pecite na 200ºC okoli 6 minut. Ko so pečeni, jih lahko okrasite (obrobite, premažete cele ali po trenutnem navdihu) še z beljakovo glazuro.

Dober tek!

Za vas smo pripravili tudi naslednja brezplačna izobraževanja:

Se vam je med branjem utrnila ideja za posel? Registracijo podjetja lahko kadarkoli poleti opravite na VEM točki DATA! Rezervirajte si svoj termin na data@data.si ali nas kadarkoli pokličite na 01 600 1530, naši podjetniški svetovalci vam bodo rade volje priskočili na pomoč!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja