Go to Top

Želite postati pek? Preverite, kakšni so pogoji!

Vam diši kruh, radi pečete, bi z njim zaslužili in postali pek? Če želite kot pek samostojno opravljati poklic, morate registirati podjetje, s. p. ali d. o. o. ter registrirati dejavnost, ki se v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) uvršča med predelovalne dejavnosti, med njimi pa v proizvodnjo živil.

Klasifikacija dejavnosti

Klasifikacija C10.710 – Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic obsega:

  • peka kruha in svežega peciva
  • proizvodnja svežih slaščic in finega dnevnega peciva z dodatki: tort, zavitkov, palačink, pit, burekov, potic ipd.

Klasifikacija ne obsega (v oklepaju je navedena klasifikacija, ki ureja navedeno področje):

  • proizvodnja testa za pecivo (10.610)
  • proizvodnja prepeenca, piškotov in suhih pekarskih izdelkov (10.720)
  • proizvodnja testenin (10.730)
  • proizvodnja zamrznjenih pečenih pic (10.850)
  • proizvodnja svežih nepečenih pic, zavitkov ipd. (10.890)
  • segrevanje pekarskih izdelkov za takojšnje zaužitje (56)
  • priprava in prodaja Eurekov in drugih zavitkov v kioskih ipd. (56)
  • priprava in prodaja svežega peciva na stojnicah ali v slaščičarnah (56)

Prijava na brezplačno izobraževanje

10.720 Proizvodnja prepečenca in piškotov; proizvodnja trajnega peciva in slaščic obsega:

  • proizvodnja prepečenca in suhih pekarskih izdelkov
  • proizvodnja trajnih slaščic in kolačev
  • proizvodnja sladkega in slanega trajnega peciva, piškotov, krekerjev ipd.
  • proizvodnja oblatov in kornetov

Klasifikacija ne obsega:

  • proizvodnja čipsa in podobnih krompirjevih prigrizkov (10.310)

Prijava na brezplačno izobraževanje

Registraciji živilskega obrata ne boste ušli!

Uredba o izvajanju delov določenih uredb Skupnosti glede živil, higiene živil in uradnega nadzora nad živili določa, da se morajo pred začetkom oddaje živila na trg obrati na področju proizvodnje, predelave in trženja živil registrirati v evidenco, ki jo vodi Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Nosilec živilske dejavnosti je vsaka fizična oseba, samostojni podjetnik posameznik ali pravna oseba, ki izvaja katerokoli obliko živilske dejavnosti. Preverite, za katere dejavnosti boste potrebovali registracijo živilskega obrata!

O registraciji živilskega obrata in vsej zakonodaji, ki ji morate zadostovati, smo pisali v Registracija živilske dejavnosti obvezna tudi za catering.

Zahteve poklica

Pek mora za opravljanje svojega poklica opraviti poklicno stopnjo strokovne izobrazbe živilske usmeritve po predpisani minimalni izobrazbi, kot jo določa Pravilnik o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo živilsko dejavnost, proizvodnjo, predelavo in promet prehranskih izdelkov. Pek mora tudi poznati in zagotavljati normative kakovosti izdelkov. Ti morajo biti izdelani higiensko neoporečno, biti primerno pakirani, skladiščeni in dostavljeni do prodajalcev oziroma uporabnikov.

Poklic: pek

Delo peka je zahtevno in težko, a posebno zadovoljstvo je videti kako se zadovoljne stranke dnevno vračajo po nove pekarske dobrote. Kruh in drugi pekarski izdelki človeka vsakodnevno spremljajo iz davnine, so del našega vsakdana, kot bodo tudi del vsakdana naših zanamcev.

Na Slovenskem se je pekarstvo razvilo že v srednjem veku. Najstarejši zapis o pekarstvu prihaja iz Pirana (1284). Zapis o peki na Ptuju sega v leto 1376. V sredini 16. stoletja Ljubljana dobi skupno prodajalno kruha, v kateri je prodajalo okoli 10 pekov in do 13 kruharic. Danes pekarski poklic ponuja poslovne priložnosti števinim pekom širom Slovenije.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Vas zanima tudi, kakšnim pogojem morate zadostiti, da bi imeli svojo kavarno ali slaščičarno? Preberite: Kako imeti svojo kavarno? Preverite, kakšni so pogoji! in Hobi in podjetništvo – pogoji za opravljanje slaščičarske dejavnosti.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja