Go to Top

Prihajajo spremembe pri obročnem plačevanju prekrškovnih terjatev po Zakonu o prekrških

Čez slaba dva tedna bo v veljavo stopila novela Zakona o prekrških (ZP-1J), ki prinaša spremembe pri obročnem plačevanju prekrškovnih terjatev. Pristojnost za odločanje o vlogah za obročno plačilo glob in drugih prekrškovnih terjatev se prenaša na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS).

izobraževanje

Potni nalogi

Kako pravilno napisati potni nalog, da ne pride do nepravilnosti, ki jih davčni inšpektor z lahkoto odkrije?

Več informacij

Po trenutno veljavni ureditvi je moral storilec vlogo za obročno plačilo globe vložiti pri organu, ki je izrekel globo, in sicer do zapadlosti roka za plačilo globe. Po novi ureditvi pa bo mogoče prošnjo za obročno plačilo globe vložiti šele po odstopu zadeve v izterjavo, in sicer pri pristojnem finančnem uradu.

Prijava na izobraževanje

Prošnjo, ki bo vložena pri organu, ki je izrekel globo, bo prekrškovni organ poslal v pristojno reševanje FURS, in sicer skupaj s predlogom za izterjavo.

spremembe pri obročnem plačevanjuS spremembo se odpravlja tudi omejitev glede obročnega plačila, ki se nanaša na višino globe.

Tako bo storilec lahko zaprosil za obročno plačilo ne glede na višino izrečene globe oz. drugih naloženih prekrškovnih terjatev, davčni organ pa bo lahko dovolil obročno plačilo v največ 12 mesečnih obrokih, pri tem pa bo smel znašati najmanjši obrok za fizično osebo in odgovorno osebo 20 evrov, za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost pa 200 evrov, pišejo v sporočilu za javnost.

Čez slaba dva tedna prihajajo spremembe pri obročnem plačevanju prekrškovnih terjatev.

Klikni in deli

Prijava na izobraževanje

Kaj pa, če obroki ne bodo poravnani?

V kolikor obroki ne bodo poravnani, se bo globa izterjala po določbah zakona, ki ureja davčni postopek. Če upravna izvršba ne bo uspešna, bo v določenih primerih možen poseben sodni postopek za nadomestitev neplačane in neizterljive globe z nadomestnim zaporom. Nadomestni zapor bo možen takrat, ko bo posamična globa oziroma seštevek dveh ali več glob, ki ne bodo nižje od 300 evrov, presegel 1.000 evrov. Za vsakih začetih 100 evrov globe bo sodišče določilo en dan zapora, vendar največ 90 dni.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

V primerih, ko bo storilcu izrečenih deset ali več glob pod 300 evri, ki v skupnem seštevku znašajo najmanj 1.000 evrov, zneska pa ne bo mogoče izterjati v upravni izvršbi, bo sodišče prav tako za vsakih 100 evrov glob določilo dan zapora, vendar v tem primeru ne več kot 30 dni.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja