Go to Top

Poslovanje in odgovornost podjetnika: osebno ali ne?

Ob odločitvi za podjetniško pot in poslovanje imajo bodoči podjetniki na izbiro dve možnosti. Gospodarsko dejavnost lahko opravljajo kot samostojni podjetniki (s. p.), torej kot fizična oseba, ali pa ustanovijo gospodarsko družbo, ki je pravna oseba. Med oblikama obstajajo razlike, tista, ki se je podjetniki največkrat najmanj zavedajo, pa je razlika o odgovornosti poslovanja.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Seznanite se s postopki pred, med in po ustanovitvi podjetja. Katera dokumentacija je potrebna za registracijo? Spoznajte tudi vse razlike med s. p. in d. o. o.

Več informacij

Gospodarske družbe so lahko kapitalske ali osebne družbe:

  • kapitalske družbe (družba odgovarja za obveznosti s svojim kapitalom, družbeniki/delničarji za obveznosti ne odgovarjajo): družba z omejeno odgovornostjo, delniška družba, komanditna delniška družba in evropska delniška družba;
  • osebne družbe (vsi ali vsaj nekateri družbeniki odgovarjajo za obveznosti družbe z osebnim premoženjem): družba z neomejeno odgovornostjo in komanditna družba.

Vas zanima tudi, kaj je dvojna družba?

Prijava na brezplačno izobraževanje

Osebno poslovanje kot s.p. Samostojna podjetnica doma, za računalnikom.

Kljub številnim možnostim sta za vstop v svet podjetništva v praksi najpogostejši dve obliki, kot samostojni podjetnik (s. p.) ali kot družba z omejeno odgovornostjo (d. o. o.). Postopek registracije na VEM točki DATA je v obeh primerih brezplačen.

Razlika je v odgovornosti!

Fizične osebe najpogosteje opravljajo pridobitno dejavnost na podlagi registracije statusa samostojnega podjetnika (s. p.). Ob registraciji ni potrebno vplačilo osnovnega kapitala, podjetnik pa za obveznosti iz poslovanja odgovarja z vsem svojim premoženjem – osebno.

Ob odločitvi za podjetniško pot in poslovanje imajo bodoči podjetniki na izbiro dve možnosti: s. p. ali d. o. o. #podjetnistvo

Klikni in deli

Za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo je potrebno vplačilo osnovnega kapitala v višini najmanj 7.500 evrov, a ustanovitelji oz. družbeniki za obveznosti družbe z osebnim premoženjem ne odgovarjajo. Poleg navedenega med s. p. in d. o. o. obstajajo tudi druge razlike glede obdavčitve in vodenja poslovnih knjig. Tako s. p. kot d. o. o. pa lahko poslujeta na podlagi normiranih odhodkov.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

D. o. o. pa lahko ustanovite tudi brez osnovnega kapitala. Če vanj ne vložite denarja, morate v isti vrednosti, tj. 7.500 evrov, vanj vložiti osnovna opredmetena sredstva (stroji, nepremičnine …). Več o temo smo pisali v Ustanovitev d. o. o.: ne rabite denarja, lahko vložite osnovna opredmetena sredstva.

Vse razlike med s. p. in d. o. o. vam brezplačno povemo na spodnjem seminarju. Se vidimo?

Prijava na brezplačno izobraževanje

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Komentarjev (2)

  • Maja 18. oktobra 2016 - 19:20 Odgovori

    Pozdravljeni,

    V članku berem, da “tako s. p. kot d. o. o. lahko poslujeta na podlagi normiranih odhodkov.” Je to res? Za s.p.-je sem prepričana, da je res. Za d.o.o.-je (tudi sama imam d.o.o.) pa ne.

    Ali res tudi d.o.o. lahko posluje kot normiranec? Če je temu tako, bi prosila za nekoliko več pojasnil. Stavek ali dva, samo toliko, da vem, kam se lahko usmerim po več informacij o tej zadevi.

    Hvala in lep pozdrav,
    Maja

    • Monika Kern 19. oktobra 2016 - 14:06 Odgovori

      Spoštovani,

      Hvala za vaše vprašanje.

      Tudi d. o. o., kot s.p., lahko posluje na podlagi normiranih odhodkov. Glavni kriterij, ki določa, kdaj se kot podjetnik lahko odloči za to možnost, da poslujete na podlagi normiranih odhodkov, je, da letni prihodki ne presežejo 50.000 oziroma 100.000 evrov, ne glede na obliko poslovanja. Če imate v zvezi s tem več vprašanj, se lahko obrnete na naše davčne in finančne strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali. Dobite jih na 01 600 1530 ali jim pišete na data@data.si. Če vas poslovanje na podlagi normiranih odhodkov zanima bolj podrobno, pa vas vabimo tudi na naš seminar Na kaj moram biti pozoren kot normiranec (https://data.si/izobrazevanje/na-kaj-moram-biti-pozoren-kot-normiranec); izvedeli boste, kdaj, kako, komu in zakaj se splača biti normiranec, katere obveznosti vas ob tem čakajo (na to temo organiziramo tudi delavnico Davčni obračun za normirance: https://data.si/izobrazevanje/davcni-obracun-za-normirance/) ter kaj so prednosti in slabosti tovrstnega poslovanja. Lep pozdrav, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja