Go to Top

Enostavno, dvostavno knjigovodstvo ali raje status normiranca?

Samostojni podjetniki se morajo ob registraciji podjetja odločiti, kako bodo vodili svoje knjigovodstvo – bo to po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva ali se boste odločili za status normiranca? Kdaj je status normiranca prava izbira in kakšne obveznosti prinaša?

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ali veste, kdaj normiranec postane zaveznik za DDV?

Več informacij

Status normiranca prevečkrat povezujemo z dejstvom, da podjetnikom, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, ni potrebno voditi poslovnih knjig, torej, da normiranci ne rabijo voditi računovodstva. To seveda ne drži, res pa je, da normirancem ni potrebno voditi poslovnih knjig za ugotavljanje davčne osnove.

Prijava na izobraževanje

Glavni kriterij, ki določa, kdaj se kot podjetnik lahko odločite za možnost, da poslujete na podlagi normiranih odhodkov, je, da vaši letni prihodki ne presežejo 50.000 oziroma 100.000 evrov. Vse druge pogoje si lahko preberete v Koliko so lahko visoki prihodki za normiranost?

Normiranec se najbolje splača biti tistim podjetnikom, ki imajo nizke stroške. Največkrat gre za podjetnike, ki opravljajo kakšno storitveno dejavnost (novinarji, arhitekti, drugi izvajalci storitev brez večjih stroškov in podobno). Tovrstno poslovanje je manj obdavčeno, ne priznava olajšav in je zaradi manj poročil, ki jih je potrebno pripravljati za državne organe, manj zapleteno.

status normiranca

Samostojni podjetniki morajo voditi določene evidence in spoštovati mesečne obveznosti, kot so na primer vodenje knjige izdanih računov, obračun prispevkov in plač ter oddaja predpisanih obrazcev na Finančno upravo RS (Furs), obračun DDV, če je podjetnik zavezanec za DDV, obračun amortizacije ter vodenje poslovnih knjig za poslovne potrebe in druge mesečne obveznosti.

Imate računovodsko vprašanje? Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali pa nam pošljite e-mail na data@data.si!

Jure Filip, DataJure Filip, Data

V podjetju DATA lahko hitro, enostavno in zastonj registrirate samostojno podjetje in se s tem samozaposlite. V kolikor se odločite, da boste poslovali na podlagi normiranih odhodkov, pa vam predlagamo, da vodenje le teh prepustite našim strokovnjakom, vi pa se lahko v celoti posvetite svoji dejavnosti.

Prijava na izobraževanje

Na DATI imamo za vse normirance pripravljen Paket Normiranec, katerega mesečni pavšal vključuje:

  • analitično evidentiranje izdanih računov (knjiga prometa),
  • vodenje registra in obračun amortizacije osnovnih sredstev (do 5 sredstev),
  • obračun prispevkov za zavezanca-nosilca dejavnosti,
  • oddajo obračuna prispevkov preko portala e-davki,
  • podporo in pomoč pri poslovanju do 15 minut (po telefonu, osebno ali e-pošti),
  • brezplačno udeležbo na treh plačljivih seminarjih, in sicer gre za seminarje, ki bi jih morali “dati skozi” prav vsi podjetniki: Abeceda poslovanja, Potni nalogi in Podjetnik med zakoni in inšpektorati.

Prijava na izobraževanje

Več o akcijski ceni Paketa Normiranec si preberite na tej povezavi!

Boste svoje knjigovodstvo vodili po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva ali se boste odločili za status normiranca?

Klikni in deli

Koristne povezave za normirance!

Podjetje DATA kljub poletju deluje nemoteno! Vsak dan med 8.00 in 16.00 uro smo vam na voljo za vsa vaša vprašanja, vezana na podjetništvo! Dobrodošli!

Prijava na izobraževanje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja